tiistai 2. helmikuuta 2016

Talouselämä: Enemmistö suomalaisista kannattaa Tanskan mallia: Turvapaikanhakijoilta käteisvarat ja arvotavarat takavarikkoon

Talouselämä: Enemmistö suomalaisista kannattaa Tanskan mallia: Turvapaikanhakijoilta käteisvarat ja arvotavarat takavarikkoon 2.2.2016

Tanskassa vietiin läpi laki, joka sallii yli 1 300 euron arvoisten esineiden ja käteisvarojen takavarikoimisen turvapaikanhakijoilta

Lain tarkoitus helpottaa turvapaikanhakijoiden majoitus- ja ruokakustannusten maksamista, mutta se on herättänyt kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöissä ja YK:n pääsihteeri Ban Ki moon arvosteli lakia myös, kertoo YouGov.

Tanskan hallitus on ilmoittanut, että takavarikko ei koske tunnearvoa omaavia esineitä, kuten vihkisormuksia. Hallitus huomautti myös, että tanskalaisten tulee myös myydä tietyn arvon yli menevää omaisuuttaan jos he haluavat saada sosiaalietuuksia.

YouGov teetti kyselyn seitsemässä Euroopan maassa, ja kyselyssä paljastui, että enemmistö Saksassa, Suomessa ja Britanniassa kannattaa samanlaista lakia kuin Tanskassa.

Suomalaisista 55 prosenttia kannatti Tanskan mallia kyselyn mukaan. Saksalaisista kannattajia oli 62 prosenttia, briteistä 54 prosenttia ja ranskalaisista 39 prosenttia.

Tanskassa läpi menneen lain kannatus ei ole näin korkea. Tanskalaisita 38 prosenttia kannattaa lakia ja 39 prosenttia vastustaa sitä, vaikka parlamentissa se meni läpi äänin 81-27.

Norja on ainoa toinen maa, jossa vastaavanlaisen lain kannattajia on vähemmän kuin vastustajia.

Tutkitusta seitsemästä maasta kuudessa katsottiin, että maahanmuutolla on negatiivinen ennemmin kuin positiivinen vaikutus maahan. Ranskassa ja Suomessa suhtautuminen oli negatiivisinta, prosenttiluvuilla 48 ja 39.

Jos lasketaan yhteen ne prosenttiosuudet, jotka katsoivat, että maahanmuuttajilla ei ole vaikutusta, ja ne jotka katsoivat, että heillä on positiivinen vaikutus, kuvaa se ennemminkin jakautumista mielipiteissä kuin suoranaista negatiivisuutta.

Jokainen kyselyyn osallistunut maa listasi maahanmuuton ja turvapaikanhakijat kolmen tärkeimmän haasteen joukkoon, jotka mailla on edessään.

Kaikkein tärkeimmiksi nämä haasteet nousivat Britanniassa, Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa.