tiistai 16. helmikuuta 2016

Yle: Turvapaikanhakijan kotiinsa ottanut: Ei ole ihmisen elämää, että perhe elää kahdessa maassa

Yle: Turvapaikanhakijan kotiinsa ottanut: Ei ole ihmisen elämää, että perhe elää kahdessa maassa 16.2.2016

Lausuntokierroksella olevan lakiesityksen mukaan perheellä pitäisi olla vähintään 1 700 euron kuukausitulot, jotta puoliso voisi muuttaa Suomeen. Syyrialainen Ahmad Saleh odottaa turvapaikkapäätöstä lietolaisessa perheessä. Hän toivoo, että saa Suomeen pian myös vaimonsa ja kolmen kuukauden ikäisen poikansa, jota ei ole koskaan nähnyt.

Hallituksen suunnitelma vaikeuttaa perheiden yhdistämistä on synnyttänyt vahvaa kritiikkiä.

Lakiesityksen mukaan perheellä pitäisi olla vähintään 1 700 euron nettotulot kuukaudessa, jotta EU:n ulkopuolella asuva puoliso voisi muuttaa Suomeen. Jos tulossa on lisäksi kaksi lasta, rahaa pitäisi jäädä verojen jälkeen käteen 2 600 euroa kuukaudessa.

Liedossa asuva Mari Leppänen pelkää maahanmuuttajien kotoutumisen epäonnistuvan, jos perheiden yhdistäminen tehdään liki mahdottomaksi.

Leppäsen perhe on ottanut turvapaikkaa anovan syyrialaisen Ahmad Salehin kotiinsa asumaan.

– Itse en ainakaan kotoutuisi, jos puolisoni ja lapseni eivät olisi mukanani. Ei ole ihmisen elämää, että perhe elää kahdessa maassa, Leppänen sanoo.

Hän kertoo ymmärtävänsä, että hallitus joutuu miettimään ratkaisuja tilanteen hallitsemiseksi. Perheenyhdistämisen vaikeuttaminen ei Leppäsen mielestä kuitenkaan ole ratkaisu.

– Olosuhteet olisi tehtävä sellaisiksi, että ne ihmiset, jotka turvapaikan saavat, pystyisivät oikeasti rakentamaan tänne hyvää elämää.

"Olen nähnyt poikani vain kuvissa"

Syyriasta Suomeen tullut Ahmad Saleh on asunut Leppästen perheessä parin viikon ajan. Kun hän saapui syksyllä Suomeen, hänet hätämajoitettiin Liedon seurakuntatalolle yhdessä kymmenien muiden turvapaikanhakijoiden kanssa. Sen jälkeen mies asui Heinänokan leirikeskuksessa.

Nyt päivät kuluvat lapsiperheen kiireiseen arkeen osallistuessa.

Salehin oma poika ja vaimo ovat edelleen Syyriassa. Tällä hetkellä kolmen kuukauden ikäinen poika syntyi vasta sen jälkeen, kun Saleh oli jo jättänyt Syyrian taakseen.

– Olen nähnyt poikani vain kuvissa, joita vaimoni lähettää minulle päivittäin. Ikävöin vaimoani ja poikaani joka päivä, Saleh sanoo.

Suomalaisessa perheessä asuminen helpottaa kotoutumista

Tällä hetkellä Ahmad Saleh odottaa pääsyä haastatteluun turvapaikkapäätöstä varten. Milloin haastattelu tapahtuu tai koska mahdollinen päätös tulee, sitä hän ei tiedä.

Saleh uskoo, että hän saa turvapaikan ja tekee kaikkensa asian eteen. Hän opiskelee Suomea aamusta iltaan ja käy kaksi kertaa viikossa kielikurssilla. Perheessä asuminen auttaa kielen opiskelussa merkittävästi.

– Kuulen koko ajan suomea ja joskus pelaamme Alfapetiä suomeksi. Uskon, että kahden tai kolmen kuukauden kuluttua pystyn puhumaan suomea. Toivon, että voisin tehdä kesällä töitä ja opiskella syksyllä, Saleh sanoo.

Suurin toive koskee kuitenkin perhettä.

– Toivon, että jonakin päivänä voimme elää kaikki täällä yhdessä: minä, vaimoni ja poikani.

Esitysluonnos ulkomaalaislain muuttamisesta on parhaillaan lausuntokierroksella. Hallitus pyrkii saamaan lain voimaan viimeistään kesällä.