lauantai 13. helmikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Sampo Terho Ylelle: Turvapaikkakriisi rahoitettava velalla – ”Kulut ylittäneet kaikki odotukset”

Ilta-Sanomat: Sampo Terho Ylelle: Turvapaikkakriisi rahoitettava velalla – ”Kulut ylittäneet kaikki odotukset” 13.2.2016

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sanoi Ylen Ykkösaamussa, ettei kansalaisten palveluista voi leikata ja ohjata rahoja maahanmuuton kustannuksiin.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho kertoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa, että perussuomalaiset kattaisivat turvapaikkakriisin lisäkustannukset menokehyksen ulkopuolisella lainalla.

– Kulut ovat ylittäneet moninkertaisesti kaikki odotukset. Meillä on satojen miljoonien kustannukset tänä vuonna ja tulevina vuosina tällä hallituskaudella, Terho sanoi Ylellä.

– Emme halua nähdä sitä, että aletaan käydä nollasummapeliä, jossa leikataan suomalaisten palveluista ja ne rahat ohjataan maahanmuuttajien aiheuttamiin kustannuksiin, Terho sanoi.

Terhon mukaan ratkaisu on tärkeä sekä oikeudenmukaisuuden että yhteiskuntarauhan kannalta.

– Tilanne on nyt jo hyvin kireä. Silloin tällainen populistinen heitto, että suomalaisilta otetaan ja maahanmuuttajille annetaan, että heitetään mummo ulos palveluista ja tuodaan mamu sisään, pitäisi silloin ihan paikkansa. Jos menisimme siihen tilanteeseen, että meidän täytyy leikata olemassa olevista palveluista laittaaksemme ne rahat turvapaikkapolitiikkaan.

Koko puolueen kanta

Terhon mukaan ylimääräinen velkaantuminen turvapaikkakriisin vuoksi ei olisi ongelma, koska euromaiden velkaantumista vahtiva Euroopan komissio on antanut myöten, ettei turvapaikkakustannuksia lasketa velkaantumiskehitykseen.

– Jos otamme tähän velkaa, emme joudu liialliseen alijäämämenettelyyn, Terho sanoi.

Terhon mukaan toinen vaihtoehto kustannusten kattamiseksi olisi maahanmuuton raippavero, mutta hän kannattaa enemmän velanottoa.

– Lähdetään siitä, että tämä ei saa koskaan enää toistua, jolloin menot tulevat määräaikaisiksi. Silloin on hyvin johdonmukaista, että otamme rahat kehyksen ulkopuolelta, missä ovat jo nyt muutkin vaikeasti ennakoitavat menot, kuten työttömyysmenot. Siinä mielessä ehdotus ei ole radikaali.

Terho kertoi ohjelmassa, että kyseessä on perussuomalaisten koko puolueen kanta. Hän myönsi, että ehdotuksesta tullaan todennäköisesti keskustelemaan vielä pitkään ja yksityiskohtaisesti.

– Jos lähdettäisiin siitä, että ollaan kehyksen sisäpuolella, meidän täytyisi pystyä etukäteen määräämään, kuinka suuret turvapaikkamenot ovat. Se taas edellyttäisi sitä, mikä tällä hetkellä on kansainvälisten sopimusten mukaan mahdotonta, että määrättäisiin etukäteen katto sille, kuinka monta turvapaikanhakijaa otetaan vastaan tai kuinka monta hakemusta käsitellään. Se olisi järkevän ja vastuullisen politiikan pohja, jos pidettäisiin menot kehyksessä, Terho sanoi ohjelmassa.