sunnuntai 14. helmikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Lapin rajanylityspaikoilla ennätysmäärä turvapaikanhakijoita – mukana 30 eri kansallisuutta

Ilta-Sanomat: Lapin rajanylityspaikoilla ennätysmäärä turvapaikanhakijoita – mukana 30 eri kansallisuutta 14.2.2016

Lauantaihin mennessä 772 henkeä oli hakenut turvapaikkaa Lapin rajanylityspaikoilla.

Alkuvuoden aikana Lapin rajavartioston rajanylityspaikoilla turvapaikkaa on hakenut jo 772 ihmistä. Venäjältä tulleista hakijoista suurin osa on ollut afganistanilaisia, intialaisia ja bangladeshilaisia. Kaiken kaikkiaan hakijoiden joukossa on ollut 30 eri kansallisuutta.

Rajavartiolaitoksen mukaan kyseessä on Lapin itärajalla ennennäkemätön määrä tulijoita. Koko viime vuoden aikana samoilla rajanylityspaikoilla turvapaikkaa haki 694 henkilöä.

– Tulijoiden määrä on vakiintunut viime viikkoina niin, että Raja-Joosepista on tullut päivässä yksi auto, jossa on ollut yleensä noin seitsemän henkeä. Sallasta on tullut päivässä 2–3 autoa, joissa on ollut noin 15–17 henkeä, kertoo kapteeni, yleisjohtaja Jaakko Nirkkonen Lapin rajavartioston esikunnasta.

Viime vuoden lopulla Lapin rajavartiosto kielsi rajanylityksen polkupyörällä. Sen jälkeen turvapaikanhakijat alkoivat tulla rajan yli Venäjältä ostamillaan halvoilla käytetyillä autoilla.

Kapteenin mukaan tulijat ovat edelleen tulleet rajan yli pääosin Suomen teille kelpaamattomilla autoilla.

– Niissä on ollut kesärenkaita ja kaikenlaisia muita puutteita. Ei niistä varmaan monikaan pääsisi rajalta jatkamaan matkaansa. Ihme, että ovat edes päässeet rajalle, koska täällä on ollut tosi surkeat kelit, Nirkkonen ihmettelee.

Helmikuun ensimmäisinä viikkoina Lapin rajavartiossa on avattu 35 esitutkintaa koskien epäiltyä laittoman maahantulon järjestämistä.