torstai 25. helmikuuta 2016

Yle: Viidentoista sekunnin vastauksesta kuukausien sanasota – Asikkalassa väännetään valmistavan opetuksen kustannuksista

Yle: Viidentoista sekunnin vastauksesta kuukausien sanasota – Asikkalassa väännetään valmistavan opetuksen kustannuksista 25.2.2016

Asikkalassa on noussut kiista siitä, kuka maksaa turvapaikanhakijoiden lasten valmistavan opetuksen. Perussuomalaisten mielestä vastaanottokeskusta pyörittävä yritys lupasi maksaa viulut, mutta yhtiö kiistää väitteet. Riidan keskiössä ovat Youtube-videot.

Maahanmuuttajien valmistavaan opetukseen johtavat ratkaisut hiertävät edelleen Asikkalassa.

Kunnanvaltuuston 15. helmikuuta tekemästä päätöksestä kirjattiin tuoreeltaan useita eriäviä mielipiteitä, joiden allekirjoittajina oli kaikkiaan yhdeksän valtuutettua.

Toistaiseksi Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen ei ole jätetty kunnallisvalitusta eikä sillä olisi valmentavaan opetukseen vaikutustakaan. Opetus on jo käynnissä Tallukan vastaanottokeskuksen tiloissa.

Ainakaan perussuomalaisten valtuustoryhmä ei aio jättää valitusta.

– Demokratia on puhunut, ja tällä mennään, toteaa ryhmäjohtaja Rita Ruotsalainen-Kyynäräinen.

"Kunnassa oli paljon pelkoja lasten ilmestymisestä luokkiin"

Mutta porina ei ole silti loppunut.

Keskiviikkona Ruotsalainen-Kyynäräinen kirjautti kunnanhallituksen edellisen maanantain kokouksen pöytäkirjaan maininnan siitä, että vastaanottokeskusta pyörittävän Kotouman edustajat olisivat suullisesti luvanneet järjestää valmistavan opetuksen keväällä 2016 Tallukassa.

Perussuomalaisten mielestä lupauksen tulisi johtaa siihen, että Kotouma maksaisi viulut opetuksesta.

Näkemyksensä lupauksesta perussuomalaiset pohjaavat siihen, mitä joulukuussa liikuntahallin infotilaisuudessa puhuttiin.

Sosiaalisessa mediassa kiertääkin videotallenteita tilaisuudesta. Yhdessä niistä Tallukan vastaanottokeskuksen johtaja sanoo valmistavasta opetuksesta seuraavaa:

– Luulen, että kaikki pystytään järjestämään Tallukassa. Elikkä näitä [turvapaikanhakijoiden lapsia] ei tulisi näkymään luokissa ainakaan ennen syksyä 2016.

Vastaus kestää noin 15 sekuntia eikä siinä puututa lainkaan siihen, kuka opetuksen maksaa.

– Kunnassa oli paljon pelkoja lasten ilmestymisestä luokkiin, muistelee vastaanottokeskuksen johtaja Marko Lehto syytä siihen, miksi asia nostettiin esiin.

Infotilaisuudessa mukana ollut toimitusjohtaja Lari Christensen kiistää myös, että Kotouma olisi luvannut ottaa hoitaakseen maahanmuuttajien valmistavan opetuksen. Hänen mukaansa turvapaikanhakijalasten valmentava opetus ei kuulu millään tavalla Kotoumalle.

Valmistava opetus kunnan piikkiin?

Asikkala aloitti valmentavan opetuksen vastaanottokeskuksen tiloissa, koska sopivaa paikkaa ei löytynyt muualta.

Kunta on vuokrannut luokat Hotelli Tallukalta. Opetuksesta arvioidaan tulevan kuluja 230 000 euroa. Kotouman osuus jää siihen, että oppilaat saavat ruokansa vastaanottokeskuksen keittiöstä.

Koulutusjohtaja Juha Leppialhon mukaan muuten valmistavan opetuksen kuluista vastaa toistaiseksi kunta. Kuluja tulee esimerkiksi oppimateriaaleista, palkoista ja tilavuokrista.

– Tulkintaa haetaan muun muassa siihen, onko valmentava opetus perusopetuslain mukaista opetusta vai jotain muuta.

Leppialhon mukaan kunnalle iso kysymys on se, miksi valtion rahoitus alkaa vasta neljän kuukauden opetuksen jälkeen.

– Liikehdintä vastaanottokeskusten välillä on sen verran verran nopeaa, että nyt on iso riski jäädä vaille rahoitusta. Testaamme, saammeko kevään aikana neljän kuukauden rahoitujakson toteutettua, sillä että emme päätäkään opetusta asetuksen mukaisesti viikolla 22.

Leppialhon mukaan opetushallituksesta ei ole löytynyt vielä vastausta siihen, voiko näin tehdä. Viime kädessä ratkaisu selviää, kun kunta hakee valtiolta rahoitusta.

Asikkalassa sattuu ja tapahtuu

Asikkalassa kuhina Tallukan vastaanottokeskuksen ympärillä on jatkunut kovana.

– 'Täällä sattuu ja tapahtuu' on aika yleinen toteamus, kun tapaan tavallisia asikkalalaisia, sanoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Tuomo Riihilahti (kok.).

– Kuntalaisille on tullut kirjoittelusta käsitys, että täällä on kähinää, vaikka niin ei olekaan.

Riihilahti myöntää, että joulukuussa kuntalaisten infotilaisuus oli melkoinen härdelli.

– Sosiaalisessa mediassa kuhisee, Riihilahti sanoo.

Maahanmuuttajien valmistavan opetuksen käynnistämisessä Asikkalalla ei valtuuston puheenjohtajan mukaan ollut vaihtoehtoa.

– Kunnalla on velvoitteet ja ne pitää hoitaa. Voi tietysti kysyä, olisiko valmistava opetus pitänyt aloittaa heti tammikuussa.