tiistai 23. helmikuuta 2016

Yle: Nerg: Venäjästä tuskin kauttakulkumaa miljoonille turvapaikanhakijoille

Yle: Nerg: Venäjästä tuskin kauttakulkumaa miljoonille turvapaikanhakijoille 23.2.2016

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ei pidä puolustusministeri Jussi Niinistön näkemystä miljoonista Venäjän kautta saapuvista turvapaikanhakijoista todennäköisenä.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg ei pidä todennäköisenä, että Venäjästä muodostuisi kauttakulkumaa miljoonille turvapaikanhakijoille. Nergin mukaan Venäjän kautta kulkeva reitti on noussut esille pakolaiskriisiä käsittelevissä arvioissa, muttei sen kautta uskota saapuvan miljoonia ihmisiä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) toisti aiemmin tänään näkemyksensä, että Venäjältä tai sen kautta voisi tulla jopa miljoonia turvapaikanhakijoita Eurooppaan.

Ylen A-studiossa vieraillut Nerg pitää Niinistön uhkakuvaa epätodennäköisenä. Nerg ei usko, että yksikään iso maa haluaa joutua kauttakulkumaaksi suurelle väkijoukolle. Hän myös painottaa Suomen ja Venäjän välistä yhteistyötä.

– Puhutaan rajasta, jossa aidosti etsitään ratkaisuja. Jossa mikään laittomuus tai rikollisuus ei voi olla siinä välineenä tuottamassa niitä turvapaikanhakijoita Euroopan unionin maahan, Nerg sanoo.

Nergin mukaan Suomen ja Venäjän neuvotteluissa pakolaistilannetta on käsitelty "erittäin ratkaisukeskeisessä hengessä".

Nerg toivoo, että EU onnistuisi löytämään yhteisen ratkaisun pakolaiskriisiin. Kovasta yrityksestä huolimatta tähän mennessä tulokset ovat jääneet laihoiksi.

– Kyllä kai me kaikki olemme sitä mieltä, ettei tämä ole kenelläkään hanskassa ja siitä tämä kaikki johtuu.