lauantai 13. helmikuuta 2016

MTV: Yhteisö kuohahti vihakampanjan takia – "On pysähdyttävä ystävyyden äärelle"

MTV: Yhteisö kuohahti vihakampanjan takia – "On pysähdyttävä ystävyyden äärelle" 13.2.2016
MTV: Urheiluseuran niskaan satelee vihapostia – Rajat kiinni -väen mielenilmaus pelästytti lapset 12.2.2016

Urheiluseura Tapanilan Erää vastaan järjestettiin torstai-iltana mielenosoitus, koska se järjestää turvapaikanhakijoille liikuntaryhmiä.

Urheiluseuraa on sadellut vihapostia melkein kuukauden ajan. Syynä on seuran turvapaikanhakijoille järjestämät liikuntaryhmät. Erä on järjestänyt yhdessä vastaanottokeskuksia ylläpitävän Luonan kanssa muun muassa karatekursseja.

Mielenilmaus järjestettiin torstaina lasten ja nuorten vilkkaimpaan harrastusaikaan urheilutalon pihalla. Paikalla oli 12 mielenosoittajaa.

– Lapset olivat pelästyneet mielenosoittajia, jotka olivat hyvin meluisia, Tapanilan Erän karatejaoksen varapuheenjohtaja Maija Laaksonen kertoi MTV Uutisille perjantaina.

Sunnuntaina tapanilalaiset järjestävät Rajaton ystävyys -kyläjuhlan, jonka tarkoituksena on tukea Erän toimintaa.

– Tapanilan yhteisö kuohahti ymmärrettyään oman urheiluseuran henkilöstön ja vapaaehtoisten joutuneen järjestelmällisen vihakampanjan kohteeksi.

– Tapanila on lämminhenkinen, yhteisöllinen ja avoin kyläyhteisö. Vihamielisyys ei kuulu tapanilalaiseen toimintakulttuuriin. Ajatus lapsista ja nuorista kulkemassa treeneihin ja kerhoihin huutelevien aikuisten ohi ylitti tapanilalaisten sietokyvyn, tapahtuman järjestäjä Jenni Korkeaoja kirjoittaa tiedotteessaan.

Tapanilan järjestöt ovat lähettäneet Tapanilan Erälle tukikirjeitä ja sadat tapanilalaiset ovat kiittäneet oman urheiluseuran työtä lasten ja nuorten hyväksi.

Aikana, jolloin pelko tuntuu olevan hallitseva tunnetila, on pysähdyttävä ystävyyden äärelle, tiedotteessa sanotaan.

Kyläjuhla järjestetään sunnuntaina 14. helmikuutta Tapanilan urheilukeskuksen Hiidenkiventien puoleisella parkkipaikalla klo 16-17. Tilaisuus on kaikille avoin.

______________________________________

MTV: Urheiluseuran niskaan satelee vihapostia – Rajat kiinni -väen mielenilmaus pelästytti lapset 12.2.2016

Helsinkiläinen urheiluseura Tapanilan Erä on joutunut Rajat kiinni -kansanliikkeen vihanpurkausten kohteeksi. Eilen urheiluseuraa vastaan järjestettiin mielenosoitus, vihapostia on sadellut melkein kuukauden ajan.

Kaikki sai alkunsa, kun Tapanilan Erä ja yrityspohjalta vastaanottokeskuksia ylläpitävä Luona julkistivat yhteistyöhankkeen, jossa turvapaikanhakijat pääsevät harrastamaan liikuntaa Tapanilan Erän organisoimissa ryhmissä.

– Julkistimme yhteistyön tammikuussa 22. päivä, joka oli perjantai. Seuraavana yönä jouduimme sulkemaan Facebook-seinämme, kun vihapuhe siellä yltyi, kertoo Tapanilan Erän karatejaoksen varapuheenjohtaja Maija Laaksonen.

Palauteryöpyssä sekä hyvää että ilkeää

Sähköpostia ja puheluita on tullut runsaasti, osa viesteistä on ollut hyvin ikäviä.

– Asiallisiin kyselyihin ja kritiikkiin olemme vastanneet, ikävät postit olemme välittäneet poliisille tiedoksi. Rikosilmoituksia ei ole tehty, kertoo Laaksonen.

Eilen Rajat kiinni -ryhmä järjesti mielenosoituksen Tapanilan Erää vastaan, koska se järjestää liikuntaryhmiä turvapaikanhakijoille. Hankkeen rahoitus tulee veikkausvoittovaroista opetus- ja kulttuuriministeriön kautta. Käytännössä Tapanilan Erä laskuttaa Luonaa, mutta harrastusryhmiin osallistuville turvapaikanhakijoille toiminta on ilmaista.

– Meidän toiminnassa on mukana paljon lapsia, jotka harrastavat kaupungin tuella. Tuetussa harrastamisessa ei ole mitään poikkeuksellista, kertoo Laaksonen.

Meluisa mielenosoitus

Eilinen mielenosoitus oli ilmoitettu poliisille etukäteen. Sen kestoksi oli etukäteen kerrottu klo 18.30-20.30. Paikalle saapuikin 12 mielenosoittajaa, joilla oli rajat kiinni -kylttejä.

Kylttien lisäksi joukko kertoi mielipiteistään huutelemalla erilaisia iskulauseita rajoista ja siitä, että turvapaikanhakijat voivat harrastaa karatea Tapanilassa.

Mielenosoituksen aikaan liikkeellä oli paljon lapsia, jotka tulivat treeneihin yksin joko jalan tai bussilla. Heidän oli ohitettava mielenosoittajat läheltä päästäkseen harrastukseensa.

– Lapset olivat pelästyneet mielenosoittajia, jotka olivat hyvin meluisia, kertoo Laaksonen.

Mielenilmaus loppui puoli tuntia ilmoitettua aiemmin, mutta onnistui suututtamaan tapanilalaiset, jotka kokevat kaupunginosansa viihtyisäksi kyläksi.

Rajat kiinni -mielenosoituksen vastapainona nyt onkin työn alla hyvänmielen tapahtuma sunnuntaiksi. Tätäkin tapahtumaan organisoidaan Facebookissa.

Kotouttamista liikunnalla

Tapanilan Erän turvapaikanhakijoille vetämiä ryhmiä on kaksi. Toinen on äideille ja lapsille, toinen miehille.

– Molemmissa ryhmissä osallistujien määrä vaihtelee kovasti. Joskus paikalla on 10, joskus 40 harrastajaa, kertoo Laaksonen, joka itse vetää miesten karateryhmää.

Maija Laaksonen painottaa, että kertaakaan ei ole ollut mitään ongelmia.

– Siellä harrastetaan ja harjoitellaan lajia aivan kuten missä tahansa muussakin karateryhmässä, sanoo Laaksonen.