lauantai 13. helmikuuta 2016

Yle: Nerg: Vapaaehtoisesti palaavien lennot saattavat alkaa jo ensi viikolla

Yle: Nerg: Vapaaehtoisesti palaavien lennot saattavat alkaa jo ensi viikolla 13.2.2016

Vapaaehtoisesti palaavia turvapaikanhakijoita on sisäministeriön mukaan ollut tähän saakka 20–30 päivässä, yhteensä nelisen tuhatta on lähtenyt vapaaehtoisesti. Nyt myös eri maiden suurlähetystöjen kanssa organisoidut yhteislennot ovat työn alla.

Vapaaehtoisesti Suomesta poistuvien turvapaikanhakijoiden palauttamiset ovat sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan lähdössä liikkeelle.

Nergin mukaan ministeriö on parhaillaan organisoimassa yhteislentoja suurlähetystöjen kanssa vapaaehtoisten paluun helpottamiseksi.

– Päivämääriä ei ole viety lukkoon, asia on työn alla, mutta mikäli kaikki menee kohdalleen, niin ensi viikolla saattaa jo lähteä ensimmäinen lento, Nerg sanoo.

Vapaaehtoisesti on kuitenkin jo lähtenyt nelisentuhatta turvapaikanhakijaa.

– Nämä noin 4 000 turvapaikanhakijaahan ovat lähteneet itse varaamillaan lennoilla ja omin kustannuksin, Nerg muistuttaa.

Nerg kertoo, että viime viikkojen aikana päivittäin 20-30 turvapaikanhakijaa on päättänyt palata ja ministeriö uskoo tahdin jatkuvat samana ainakin vielä helmikuun.

Nerg ei kuitenkaan usko, että perheet tai yksintulleet lapset olisivat lähdössä, vaan ennen kaikkea jo lähteneet ja lähdössä olevat, ovat yksintulleita aikuisia miehiä.

Palautussopimusneuvottelut eri maiden kanssa ovat Nergin mukaan pitkäjänteistä toimintaa.

– Suomen palautussopimusehdotus on lähtenyt Irakiin, Afganistaniin ja Somaliaan. Neuvotteluja käytiin viime viikolla ja parin viikon päästä ne taas jatkuvat. Neuvotteluissa ei ole tullut takapakkia, mutta ei niissä myöskään ole tapahtunut merkityttävää edistystä. Irakin kanssa neuvottelut ovat pisimmällä, koska ne aloitettiin ensimmäisenä, Nerg sanoo.