keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Yle: Vastaanottokeskuksen tulo sai vanhemmat varpailleen – Sari Hassinen saattaa tytärtään kouluun päivittäin

Yle: Vastaanottokeskuksen tulo sai vanhemmat varpailleen – Sari Hassinen saattaa tytärtään kouluun päivittäin 24.2.2016

Niinisalon varuskunta-alueelle perustettu vastaanottokeskus kuumensi tunteita Kankaanpäässä. Koululaisten vanhemmat vaativat lapsilleen koulukuljetuksia turvallisuuteen vedoten.

Kankaanpääläinen Sari Hassinen saattaa tytärtään kouluun joka päivä. Välillä saattamisesta huolehtii Sarin mies, mutta yksin matkaan ei lähdetä.

– Me kuljemme koulumatkat tyttären kanssa ja mukana on aina myös koira, kertoo Hassinen.

Hassinen ei ole ainut, joka huolestui lasten turvallisuudesta kuultuaan turvapaikanhakijoiden tulosta Niinisaloon. Moni muukin vanhempi huolehtii tällä hetkellä lasten koulumatkoista.

Niinisalossa kerättiinkin joulukuussa adressia, jolla vaadittiin kunnalta koulukuljetuksia vedoten lasten turvallisuuteen. Adressiin kertyi joulukuun alussa lähes sata nimeä.

– Adressissa todetaan, että turvapaikanhakijat eivät aiheuta vaaraa eikä aihetta koulukuljetusten järjestämiseen ole, kertoo pettynyt Hassinen.

– Poliisi on kuulemma luvannut puuttua asiaan, jos jotain tapahtuu. Me olisimme kuitenkin halunneet ehkäistä tulevat tapahtumat.

Ulkona liikkuminen vähentynyt

10-vuotias tytär ei saa kulkea yksin myöskään iltaisin.

– Ulkona liikkuminen on vähentynyt täällä yleensäkin todella paljon, kertoo Hassinen. Tosin koirien kanssa kuljetaan, joten se koetaan turvallisemmaksi.

Niinisalon keskustassa on kiinteistö, jossa on kioski. Samasta rakennuksesta on vuokrattu tiloja vastaanottokeskuksen koulutustiloiksi. Myös Sarin miehellä Juha Niemelällä on tiloja vuokralla rakennuksesta.

– Moni asiakas ei uskalla tulla sisälle ilman, että heidät haetaan parkkipaikalta. Se vaikeuttaa yritystoimintaa, kertoo Sari Hassinen.

Niinisalossa oli levottomuuksia jo ennen vastaanottokeskuksen avaamista. Yksi kolmesta vastaanottokeskuksen käyttöön tarkoitetuista rakennuksista poltettiin ennen kuin ensimmäiset asukkaat ehtivät muuttaa taloon.

Niinisalon varuskunnalta tyhjäksi jääneiden talojen asuttaminen alkoi joulukuun puolivälissä.

Sari Hassinen on A2 Turvallisuus-illan vieraana 2.3. klo 21.30 Yle TV2:ssa #a2ilta.