perjantai 19. helmikuuta 2016

Yle: Raportti: Sekä kantaväestö että maahanmuuttajat kärsivät turvattomuuden tunteesta

Yle: Raportti: Sekä kantaväestö että maahanmuuttajat kärsivät turvattomuuden tunteesta 19.2.2016

Suomeen voi pyrkiä jopa satoja tuhansia maahanmuuttajia. Näin maalailee Tampereen poliisiammattikorkeakoulussa valmistunut raportti, joka tutkii maahanmuuton aiheuttamaa turvattomuutta.

Viime vuoden loppuun mennessä Suomeen saapui 32 500 turvapaikanhakijaa. Määrä kymmenkertaistui vuoteen 2014 verrattuna.

Luvut ilmenevät valtioneuvoston tilaamasta raportista, joka käsittelee maahanmuuttoa. Selvityksestä käy myös ilmi, että samaan aikaan valtaosa suomalaisista koki elävänsä yhä turvattomammassa maailmassa.

Enemmistö suomalaisista on niin ikään sitä mieltä, että Suomi on varautunut huonosti turvapaikanhakijoihin. Samalla kannalla on raportin tekoon osallistunut tutkija.

– Emme ole riittävästi korjanneet maahanmuuttopolitiikkaa. Kuvittelemme että vanhat periaatteet pätisivät edelleen, Poliisiammattikorkeakoulun tutkija Pirjo Jukarainen muotoilee.

Eriarvoisuus lisääntyy

Raportin mukaan turvallisuutta rakentava maahanmuuttopolitiikka on Suomessa vasta alussa. Pakolaiskriisiin on haettu lyhytjänteisiä ratkaisuja, joita on sovellettu usein vain paikallisesti.

Valtakunnallisen ohjauksen puute näkyy Suomessa muun muassa asuinalueiden välille syntyvinä eroina. Tämä lisää puolestaan eri lähtömaista tulleiden eriarvoisuutta ja turvattomuuden kokemusta.

Valtioneuvoston tilaamassa raportissa nähdään pahimpana uhkakuvana, että Suomeen pyrkii kymmeniä, jopa satoja tuhansia maahanmuuttajia. Tutkija näkee vapaan turvapaikanhakuoikeuden aiheuttavan ongelmia.

– Tälläkin hetkellä muuttajissa on henkilöitä, joilla on poliisi- tai sotilastaustaa. Heillä on myös osaamista väkivallan käyttöön, jolloin he muodostavat riskin vastaanottokeskusten toisille asukkaille, Pirjo Jukarainen arvioi.

A2 Turvattomuus-ilta kysyy, miksi maahanmuutto pelottaa. Aihetta käsitellään keskiviikkona 2.3. kello 21.30 Yle TV2:ssa. #a2ilta