perjantai 12. helmikuuta 2016

Ilta-Sanomat: Niinistö Medvedeville: Turvapaikanhakijoilla ei tulisi olla oikeutta valita Suomen ja Venäjän väliltä

Ilta-Sanomat: Niinistö Medvedeville: Turvapaikanhakijoilla ei tulisi olla oikeutta valita Suomen ja Venäjän väliltä 12.2.2016

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin Münchenissä ja otti heti tapaamisen aluksi keskustelun ohjat omiin käsiinsä.

Presidentti Sauli Niinistö käytti tilaisuutta hyväkseen ja käytti ensimmäisen puheenvoron siinä vaiheessa, kun lehdistön sallittiin olla vielä läsnä tapaamisen alussa.

Ensimmäisten kohteliaisuuksien jälkeen Niinistö meni heti suoraan asiaan.

– Pääministeri on antanut haastattelun koskien pakolaisasioita, ja se on herättänyt myös Suomessakin keskustelua, Niinistö totesi omaan ”kuivansuoraan” tapaansa.

Samaa aloitustapaa Niinistö käytti aikanaan silloin, kun kenraali Nikolai Makarov oli pitänyt Suomessa kohua herättäneen puheensa.

Tuolloin Niinistö totesi Makaroville: ”Kenraali on pitänyt puheen...”


NIINISTÖN mukaan Suomi ei ole voinut olla havaitsematta Venäjän ja Suomen rajalla turvapaikanhakijoihin liittyvää ilmiötä, joka on uusi.

– Meillä aikaisemmin toimi vastavuoroisuus, että ilman viisumia ei ollut rajalle asiaa, Niinistö huomautti.

Niinistö totesi myös sen, että kansainvälisten periaatteiden mukaan turvapaikanhakijoiden pitäisi voida hakea turvaa nimenomaan Venäjältä.

– Ja mitä tulee turvapaikkaa hakeviin, niin sekä Venäjä että Suomi ovat turvallisia maita. Näin ollen turvapaikanhakijalla ei tulisi olla tällaista oikeutta valita, Niinistö esitelmöi Dmitri Medvedeville.


MEDVEDEV kuunteli Niinistön pitkää ja suoraa puhetulvaa selvästi hieman yllättyneenä. Yleensä suomalais-venäläisissä korkean tason tapaamisissa on tapana, että lehdistön edessä vaihdetaan vain muutamat korulauseet, eikä mennä aivan niin syvälle eikä niin pitkäpuheisesti asioihin, kuten Niinistö nyt teki.

Medvedev huomautti puolestaan suunvuoron saatuaan Niinistölle, että hänen mielestään myöskään Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikkaa ei voi sanoa tyydyttäväksi viime vuosien ajalta. Lisäksi hänen mielestään pitäisi ensin ratkaista ne ongelmat, jotka aiheuttavat pakolaisten liikehdintää.

Tämän jälkeen Medvedev kuitenkin väläytti ratkaisumallia, joka voisi hänen mielestään sopia Suomen ja Venäjän välillä olevaan turvapaikanhakijavirtaan.

– Suomen ja Venäjän on noudatettava yleissopimuksia, joissa me olemme osallisina. Mutta toisaalta voisimme mahdollisesti etsiä ratkaisua kahdenvälisesti, nojaten vuoden 1994 sopimukseemme rajanylityspaikoista, Medvedev väläytti.

– Kollegamme jatkavat keskusteluja näistä asioista, Medvedev lupasi.