maanantai 15. helmikuuta 2016

Yle: Sisäministeriö: Turvapaikanhakijoiden määrä vähenee itärajalla

Yle: Sisäministeriö: Turvapaikanhakijoiden määrä vähenee itärajalla 15.2.2016

Sisäministeriö ei näe syytä perustaa omaa järjestelykeskusta itärajalle. Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg uskoo myös itärajan yli tulevien turvapaikanhakijoiden määrän kääntyvän laskuun Venäjän viranomaisten kanssa käytävien neuvotteluiden tuloksena.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg vieraili maanantaina Rovaniemellä pidetyssä maahanmuuttajaseminaarissa. Nerg valotti osallistujille Suomen tilannetta turvapaikanhakijatilanteen osalta.

Nerg muistutti, että Suomi ei ole pahimmassa tilanteessa Euroopan osalta. Huolimatta siitä, että Suomeen tuli vuoden 2015 aikana noin 32500 turvapaikanhakijaa, ei määrä ole suuri. Vuoden lopussa meillä oli noin 27300 turvapaikanhakijaa listoilla odottamassa päätöstä.

Ruotsiin on tullut vuosittain noin 80000 turvapaikanhakijaa ja sinne tuli viime vuonna noin 160000, eli noin viisinkertainen määrä Suomeen verrattuna.

– Eivätkä kaikki tule tänne Suomeen jäämään. Silti olemme uudessa tilanteessa ja meille tämä on suuri haaste. Meidän pitää tänne jäävät turvapaikanhakijat saada kotoutettua oikealla tavalla, että he sopeutuvat yhteiskuntaan, kannusti kansliapäällikkö Päivi Nerg kuulijoita Rovaniemen maahanmuuttajaseminaarissa.

Rovaniemen valtuustosalissa istui kymmeniä valtuutettuja kuuntelemassa kansliapäällikön alustusta. Rovaniemellä on sijoitettuna noin pari tuhatta turvapaikanhakijaa.

Itärajan tilanne saadaan hallintaan

Kansliapäällikkö Päivi Nerg oli luottavainen Venäjän kanssa käytävien neuvottelujen lopputuloksesta. Hän ei usko, että Venäjän kautta tulevien turvapaikanhakijoiden määrä tulee kasvamaan lähiaikoina.

– Ei me sisäministeriössä uskota, että se tulee lisääntymään. Meillähän on parasta aikaa käynnissä Venäjän viranomaisten kanssa erilaiset neuvottelut siitä, että millä tavalla tämä prosessi saadaan vielä paremminkin hallintaan puolin ja toisin.

– Meillä on hyvä luottamus siihen, että ei se enää isommaksi kasva vaan turvapaikanhakijoiden osalta se voisi jopa vähentyä kevään aikana, lisää kansliapäällikkö Päivi Nerg.

Järjestelykeskus jatkaa Torniossa

Siinä vaiheessa kun Venäjältä tulleiden turvapaikanhakijoiden määrä nousi ohi länsirajan kautta tulleiden määrän, alettiin spekuloida oman järjestelykeskuksen perustamista itärajalle. Kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan sisäministeriössä on päätetty kuitenkin pitää kiinni Torniosta.

– Me ollaan linjattu että se tulee jatkamaan. Nythän meillä on lupa maaliskuun puoleen väliin ja tarkoitus on että siitäkin seuraavat kolme kuukautta eteenpäin Torniossa. Nythän kaikki Rajajoosepista ja Sallasta tulleet on kuljetettu Tornioon ja rekisteröinti ja puhuttelut on pidetty siellä.

– Tornion järjestelykeskushan on nyt ollut hienosti apuna muun muassa Oulun ja Lapin poliisilaitoksille, tehden puhutteluita poliisilaitosten puolesta.

Nergin mukaan tilannetta seurataan kuitenkin kevään kuluessa, mutta itärajan kautta tulevien määrä pitäisi moninkertaistua nykyisestä, että muutoksia suunniteltuun linjaan tehtäisiin.

– Määrää on vaikea sanoa. Tornio vetää aivan hyvin tämmöiset määrät, eikä ole mitään ongelmaa kuljettaa 20 tai 30 henkilöä päivän aikana Tornioon. Kyllä niitten pitää olla satoja päivässä, että kannattaa lähteä erillistä järjestelykeskusta perustamaan, tarkentaa kansliapäällikkö Päivi Nerg.