keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Yle: Hesperian puiston törkeästä raiskauksesta neljä vuotta vankeutta

Yle: Hesperian puiston törkeästä raiskauksesta neljä vuotta vankeutta 24.2.2016
Helsingin Sanomat: Parikymppinen irakilaismies sai neljä vuotta vankeutta Hesperian puiston raiskauksesta

20-vuotias mies raiskasi marraskuisena aamuyönä pikkujouluista kotiinsa palaamassa olleen naisen.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime marraskuisesta Hesperian puistossa tapahtuneesta törkeästä raiskauksesta 20-vuotiaan miehen neljän vuoden vankeusrangaistukseen.

Lisäksi tuomittu velvoitetaan maksamaan asianomistajalle korvauksia yli 18 000 euroa.

Mies otettiin kiinni pian raiskauksen jälkeen tapahtumapaikan lähistöltä ja hän on ollut poliisin hallussa siitä asti.

Tuomittu pysäytti uhrinsa Hesperian puistossa myöhään marraskuisena aamuyönä pyytäen häneltä tulta. Hän oli myös yrittänyt tarjota uhrilleen kannabista sekä pyytänyt häntä lähtemään mukaansa.

Pikkujouluista palaamassa olleen asianomistajan jatkettua matkaansa tuomittu oli tarrannut hänestä kiinni ja kuristanut kaulaliinalla. Uhri oli päässyt hetkeksi karkuun, mutta mies oli saanut hänet uudestaan kiinni ja kaatanut uhrinsa lopulta pensaikkoon.

Mies myönsi syyllistyneensä raiskaukseen, mutta kiistänyt kuristaneensa uhriaan. Tuomittu on myös kiistänyt teon olleen erityisen raaka, tai että teko olisi ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Helsingin Sanomien mukaan tekijä on irakilainen turvapaikanhakija.

_________________________________________

Helsingin Sanomat: Parikymppinen irakilaismies sai neljä vuotta vankeutta Hesperian puiston raiskauksesta

Tuomion mukaan mies kuristi naista ja tartutti tähän sukupuolitaudin. Oikeus piti tekoa törkeänä.

Kaksikymppinen irakilaismies tuomittiin keskiviikkona neljäksi vuodeksi vankeuteen Hesperian puistossa marraskuun lopussa tapahtuneesta raiskauksesta. Helsingin käräjäoikeuden mukaan raiskaus oli törkeä.

Sajjad Hassoon Chasib Al-Saedi myönsi syyllistyneensä raiskaukseen, mutta hänen mielestään teko ei ollut törkeä. Mies kiisti kuristaneensa naista, kuten syyttäjä oli väittänyt.

Oikeus piti kuitenkin naisen kertomusta uskottavana. Naisen kertomus oli oikeuden mukaan uskottava, ja sitä tuki kaikki kirjallinen todistelu, muun muassa naisen vammoista otetut valokuvat.

Raiskaus tapahtui aamuyöllä neljän maissa. Mies pysäytti pikkujouluista kotimatkalla olleen naisen ja pyysi tältä tulta. Nainen yritti jatkaa matkaansa, mutta mies laittoi kaulaliinansa ja kätensä naisen kasvojen eteen.

Nainen alkoi rimpuilla ja yritti huutaa apua, mutta Al-Saedi kuristi häntä kaulaliinalla. Naisella oli vaikeuksia hengittää kuristamisen takia.

Nainen pääsi hetkeksi irti miehestä ja ehti ottaa muutaman juoksuaskeleen, mutta mies sai jälleen kaulaliinan hänen kaulansa ympärille. Nainen kaatui maahan, jonka jälkeen mies raahasi hänet pusikkoon ja raiskasi tämän. Teon aikana mies piti välillä kättään naisen suun edessä niin, ettei tämä saanut happea.

Nainen kertoi pelänneensä, että mies tappaa hänet. Hän kuvaili miehen mielentilaa psykoottiseksi.

Naisen mukaan mies rauhoittui teon jälkeen ja pyysi anteeksi. Nainen näytteli, että kaikki on hyvin, jotta hän pääsisi tilanteesta pois. Mies pyysi naista Facebook-kaverikseen. Nainen lisäsikin miehen tiedot kännykkäänsä, jotta saisi miehen henkilötiedot ylös.

Nainen teki saman tien rikosilmoituksen poliisille ja antoi miehen tuntomerkit. Al-Saedi otettiin kiinni tapahtumapaikan lähistöllä. Hän on ollut siitä lähtien vangittuna.

Nainen sai suojaamattomassa yhdynnässä klamydian, useita ruhjeita ja hankaumia. Hän on joutunut intensiiviseen psykoterapiaan raiskauksen aiheuttaman stressihäiriön takia.

Oikeus piti tekoa törkeänä, sillä raiskaus kohdistui sattumalta kadulla tavattuun, tuntemattomaan nuoreen naiseen. Uhri oli pelännyt henkensä puolesta, ja hänen hengityksensä on ainakin kahteen otteeseen ollut salpautunut kuristuksen vuoksi.

Oikeus piti raskauttavana tekijänä myös sitä, että mies tartutti naiseen sukupuolitaudin, joka nuorella naisella voi aiheuttaa lapsettomuutta.

Oikeus käsitteli jutun suljetuin ovin uhrin pyynnöstä. Tuomio on kuitenkin julkinen lukuun ottamatta uhrin henkilöllisyyttä.

Al-Saedi määrättiin maksamaan uhrille henkisestä kärsimyksestä 14 000 euroa sekä kivusta ja särystä 4 000 euroa.

A-Saedi on turvapaikanhakija. Tapaus oli yksi niistä, jotka nousivat julkisuudessa esille turvapaikanhakijoiden raiskauksiin liittyneessä keskustelussa. Poliisin mukaan noin 25:ttä turvapaikanhakijaa epäillään raiskauksesta. Suomeen tuli viime vuonna noin yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

Julkisuuteen nousi myös tapauksia, joissa raiskaus osoittautui keksityksi.

Törkeän raiskauksen vähimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta. Maksimi on kymmenen vuotta.