tiistai 17. huhtikuuta 2018

HS: 90-luvulla Suomen kansalaisuuden saanut mies haki uutta turvapaikkaa väärennetyillä henkilöpapereilla ja nosti tuhansia euroja tukia – ”Hyvin poikkeuksellinen tapaus”

Helsingin Sanomat: 90-luvulla Suomen kansalaisuuden saanut mies haki uutta turvapaikkaa väärennetyillä henkilöpapereilla ja nosti tuhansia euroja tukia – ”Hyvin poikkeuksellinen tapaus” 17.4.2018

RAJAVARTIOLAITOS epäilee noin 30 vuotta Suomessa asunutta irakilaistaustaista miestä rekisterimerkintärikoksesta, väärennyksestä ja petoksesta.

Rajavartiolaitoksen tiedotteen mukaan mies sai Suomen kansalaisuuden joulukuussa 1993, mutta haki turvapaikkaa väärennetyillä henkilöpapereilla Kotkassa heinäkuussa 2016.

Oikean henkilöllisyytensä ja Suomen kansalaisuuden salaamisen vuoksi miehen voidaan epäillä syyllistyneen rekisterimerkintärikokseen.

”On kysymys hyvin poikkeuksellisesta tapauksesta”, kertoo tutkinnanjohtaja Ville Mihl Kaakkois-Suomen rajavartiolaitoksesta.

MIESTÄ epäillään myös petoksesta, koska hän nosti väärillä henkilötiedoilla turvapaikanhakijoille kuuluvaa vastaanottorahaa yhden vuoden ja viiden kuukauden ajan. Kaikkiaan hän ehti saada tukia yli 5 200 euroa.

Maahanmuuttovirasto ei ollut ehtinyt tehdä päätöstä miehen turvapaikasta ennen rajavartiolaitoksen tutkinnan käynnistymistä.

Mihlin mukaan miehen jäljille päästiin, kun Kaakkois-Suomen rajavartiolaitos alkoi selvittää Venäjältä tai sen kautta saapuneiden turvapaikanhakijoiden reittejä.

”Puhutellessamme kyseistä henkilöä meille alkoi selvitä, että hänen kertomuksensa vuodelta 2016 ei ole paikkaansa pitävä”, Mihl sanoo.

Rajavartiolaitoksen epäilyt varmistuivat lopullisesti kun mies yhdistettiin talousrikokseen, jota oltiin tutkittu Helsingissä 2015–2016.

MIES on tunnustanut rajavartiolaitoksen esitutkinnassa kaikki rikosepäilyt.

Asian esitutkinta on valmistunut ja tapaus siirtyy syyttäjänvirastoon syyteharkintaan.