tiistai 24. huhtikuuta 2018

Iltalehti: Turun terrori-iskun uhreja auttanut Ahmad Hosseini, 19, valittiin vuoden pakolaismieheksi - uskoo keskustelun voimaan

Iltalehti: Turun terrori-iskun uhreja auttanut Ahmad Hosseini, 19, valittiin vuoden pakolaismieheksi - uskoo keskustelun voimaan 24.4.2018
Suomen Pakolaisapu: Vuoden pakolaiset ovat Sirwa Farik ja Ahmad Hosseini

Vuoden pakolaisnaiseksi valittiin vantaalainen projektityöntekijä Sirwa Farik.

Suomen Pakolaisavun hallitus perusteli kaksikon valintaa heidän motivaatiollaan edistää tärkeiksi kokemiaan asioita. Molemmat Vuoden pakolaiset ovat myös oman kotoutumisensa ohella olleet tukemassa muita maahan muuttaneita uuteen alkuun.

Suomen Pakolaisapu tiedottaa valinneensa Vuoden pakolaisnaiseksi vantaalaisen projektityöntekijä Sirwa Farikin ja Vuoden pakolaismieheksi Kaarinassa asuvan lähihoitajaopiskelija Ahmad Hosseinin. Nimitykset julkistettiin tiistaina 24.4 Helsingissä.

- Maahanmuuttajien onnistunut kotoutuminen on elintärkeää sekä yhteiskunnalle että maahan muuttaneille itselleen. Haluan olla oman tarinani kautta kannustamassa sellaisia maahanmuuttajia, jotka pitävät kotoutumista toivottoman vaikeana, Sirwa Farik, 45, sanoo.

Farik tuli Suomeen Irakista kiintiöpakolaisena vuonna 2000. Farik joutui pakenemaan Irakista sen jälkeen, kun hänen miehensä murhattiin ja pakolaisten sekä naisten oikeuksia puolustavissa järjestöissä toiminut Farik joutui itsekin vaaraan. Nykyisin Farik työskentelee Irakin naisten yhdistyksen hankkeessa, joka tukee maahanmuuttajanaisten kotoutumista, sekä osa-aikaisena perhetyöntekijänä. Hän on tehnyt aktiivisesti vapaaehtoistyötä ja muun muassa vetänyt vertaisryhmiä maahanmuuttajanaisille.

Farik pitää tärkeänä, että Suomeen saapumisen yhteydessä pakolaisille kerrotaan paitsi käytännön asioista, myös tasa-arvosta ja naisten oikeuksista.

- Monet maahanmuuttajanaiset voivat olla asuneet kymmenen vuotta Euroopassa, mutta elävät edelleen kuin Irakissa, jossa heillä ei ole vaikutusmahdollisuuksia omaan elämäänsä, Farik sanoo.

Vuoden pakolaismies Ahmad Hosseini, 19, opiskelee lähihoitajaksi Turun ammatti-instituutissa. Hosseini tuli Suomeen turvapaikanhakijana Afganistanista syksyllä 2015. Hosseini toimii aktiivina oikeudenmukaista turvapaikkapolitiikkaa ajavassa We see you -ryhmässä ja on ollut järjestämässä rasisminvastaista toimintaa Turussa.

Hosseini on itsekin kohdannut ennakkoluuloja taustansa vuoksi. Hän uskoo, että paras tapa purkaa vihamielistä käytöstä on keskustelu.

- Jos ihmiset leimataan rasisteiksi, seuraa syyttelyn kierre. Ei sellaisesta ole mitään hyötyä, Hosseini tuumii.

Hosseini kannustaa myös muita maahanmuuttajia toimimaan paremman yhteiskunnan puolesta.

- Älkää olko täällä vain fyysisesti, vaan myös henkisesti. Yhtä paljon kuin meillä on Suomessa oikeuksia ja yhteiskunta tukee meitä, on meillä myös velvollisuuksia, Hosseini sanoo.

Farik ja Hossaini haluavat olla tuomassa esiin pakolaisuuden taustalla vaikuttavia syitä ja sitä, ettei kukaan jätä kotimaataan, ellei ole pakko. Molemmat kokevat, ettei Suomessa tiedetä riittävästi Irakin ja Afganistanin turvallisuustilanteesta.