torstai 19. huhtikuuta 2018

MTV: Pappi Marjaana Toiviaiselle sakot pakkopalautuksia vastustaneesta mielenosoituksesta – ei noudattanut poliisin käskyjä

MTV: Pappi Marjaana Toiviaiselle sakot pakkopalautuksia vastustaneesta mielenosoituksesta – ei noudattanut poliisin käskyjä 17.4.2018

Maahanmuuttajien puolestapuhujana tunnettu helsinkiläinen pappi Marjaana Toiviainen on tuomittu sakkoihin niskoittelusta poliisia vastaan.

Toiviainen otti osaa heinäkuussa Helsinki-Vantaan lentokentällä järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa vastustettiin turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia. Toiviainen ei noudattanut poliisin käskyä poistua terminaalista, ja poliisi otti hänet kiinni.

Oikeudessa Toiviainen myönsi syytteen teonkuvauksen oikeaksi. Hänet tuomittiin kymmeneen päiväsakkoon, joista tuli maksettavaa yhteensä 130 euroa.

Vantaan käräjäoikeus antoi tuomionsa viime kuussa. Tuomio on lainvoimainen.
Tuomiokapituli käsitellyt jo samoja tapahtumia

Helsingin hiippakunnan tuomiokapitulilla ei ollut tietoa Toiviaisen tuomiosta. Lakimiesasessori Jussi Lilja kertoo, että tuomioistuimen tai syyttäjän pitäisi kirkkolain mukaan ilmoittaa tuomiokapitulille, jos pappi joutuu syytteeseen.

–  Tästä asiasta ilmoitus ei ole tullut, Lilja kertoo STT:lle.

Liljan mukaan tuomiokapituli voi rikostuomion johdosta käsitellä papin sopivuutta pappisvirkaan. Tuomiokapituli kuitenkin käsitteli jo helmikuussa Toiviaisesta saamiaan kymmeniä kanteluita, joissa paheksuttiin muun muassa Toiviaisen toimintaa turvapaikanhakijoiden pakkopalautusten vastustajana.

Tuomiokapituli totesi tuolloin, että Toiviainen on tehnyt merkityksellistä työtä maahanmuuttajien auttamiseksi, mutta hänen käyttäytymistään ja toimintatapoja on pidettävä joiltain osin moitittavina. Tuomiokapituli kiinnitti huomiota myös siihen, ettei papin tule vaikeuttaa poliisin tai muiden viranomaisten työtä tai toimia niitä vastaan.

–  Nämä tapahtumat ovat sinänsä jo olleet tuomiokapitulin tiedossa. Tällä perusteella on mahdollista, että asia katsotaan jo aikaisemmin käsitellyksi, Lilja sanoo.

STT ei tavoittanut Toiviaista kommentoimaan asiaa.