maanantai 16. huhtikuuta 2018

MTV: Sisäministeriön katsaus: Syyrian ja Irakin taistelualueelle matkustanut Suomesta noin 20 naista ja 30 lasta

MTV: Sisäministeriön katsaus: Syyrian ja Irakin taistelualueelle matkustanut Suomesta noin 20 naista ja 30 lasta 16.4.2018
Helsingin Sanomat: Islamilaiset ääriliikkeet houkuttelevat naisia – Suomesta lähteneistä viidennes on naisia, mukana on myös heidän lapsiaan
Yle: Kuukausia Helsingin Rautatientorilla ollut Suomi Ensin -mielenosoitus poiki kymmeniä rikosepäilyjä väkivaltaisesta ekstremismistä
Iltalehti: Poliisi: Äärioikeistolaisuus oli taustalla yli puolessa väkivaltaisen ekstremismin rikosepäilyistä vuonna 2017

Sisäministeriön tiedote: Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksessa erikoistarkastelussa naiset ja lapset
Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus 1/2018. Arvio väkivaltaisen ekstremismin tilanteesta Suomessa vuonna 2017 ja kehityksen suunta. Erikoistarkastelussa naiset ja lapset radikaali-islamistisissa terroristijärjestöissä. (pdf)

Syyrian ja Irakin taistelualueelle on matkustanut Suomesta parikymmentä naista ja kolmisenkymmentä lasta. Lisäksi alueella on syntynyt arviolta toistakymmentä lasta vanhemmille, joilla on linkki Suomeen, kertoo tänään julkaistu sisäministeriön Väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsaus.

Suomessa naisten osuus Syyrian ja Irakin taistelualueelle matkustaneista on yli viidennes kaikista lähtijöistä, kertoo sisäministeriö.

Naisten rooli keskittyy alueella pääosin kodin- ja lastenhoitoon, mutta he ovat katsauksen mukaan yhä kiinnostuneempia esimerkiksi propagandan tuottamisesta ja aseellisista tehtävistä.

Syyrian ja Irakin taistelualueelle on matkustanut Suomesta vuodesta 2012 lähtien kaikkiaan yli 80 viranomaisten tunnistamaa aikuista.

----

Helsingin Sanomat: Islamilaiset ääriliikkeet houkuttelevat naisia – Suomesta lähteneistä viidennes on naisia, mukana on myös heidän lapsiaan

ÄÄRI-ISLAMILAISET liikkeet ovat onnistuneet houkuttelemaan riveihinsä paljon naisia myös Suomesta. Suomesta Syyrian ja Irakin taistelualueille matkustaneista viidennes on ollut naisia.

Tieto ilmenee sisäministeriön julkaisemasta väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksesta. Ministeriö on julkaissut katsausta säännöllisesti vuodesta 2013.

Katsauksen mukaan Suomesta on matkustanut taistelualueille parikymmentä täysi-ikäistä naista ja noin 30 lasta. Alueella arvioidaan syntyneen myös toistakymmentä lasta vanhemmille, joilla on kytkös Suomeen.

”Kaikki lapset ovat uhreja mutta osa heistä voi muodostaa myös turvallisuusuhkan”, sisäministeriö toteaa.

Naisten ja lasten rooli radikaali-islamistisissa terroristijärjestöissä oli katsauksessa erityisen tarkastelun kohteena.

NAISTEN ROOLI keskittyy katsauksen mukaan kodin ja lasten ympärille, mutta naiset ovat yhä kiinnostuneempia toimimaan myös propagandan tuottamisessa ja aseellisissa tehtävissä.

Katsauksessa todetaan, että Daesh eli Isis on ensimmäinen radikaali-islamistinen terroristijärjestö, joka on pystynyt houkuttelemaan suuren joukon naisia hallitsemilleen alueille.

”Daesh on lyöty sotilaallisesti, mutta se toimii edelleen. Se on muuttumassa mahdollisesti keskipitkällä aikavälillä hajautetummaksi verkostoksi al-Qaidan tapaan, ja sen toiminta voi jatkossa perustua varsin itsenäisiin soluihin ja verkostoihin. Daesh myös jatkaa elämäänsä digitaalisessa maailmassa”, katsauksessa huomautetaan.

Suojelupoliisin tietojen mukaan Suomesta on vuodesta 2012 lähtien matkustanut taistelualueelle yli 80 henkilöä.

SUUREMPI ONGELMA Suomessa on kuitenkin väkivaltainen äärioikeisto. Siihen liittyi viime vuonna yli puolet sellaisista poliisin tietoon tulleista rikosepäilyistä, joihin epäiltiin liittyvän ekstremistinen motiivi.

Näkyvin äärioikeistolainen järjestö on kansallissosialistinen Pohjoismainen vastarintaliike PVL. Pirkanmaan käräjäoikeus määräsi marraskuussa 2017 poliisin hakemuksesta liikkeen lakkautettavaksi. Asia on parhaillaan Turun hovioikeuden käsittelyssä.

Kaikkiaan väkivaltaiseen ekstremismiin liittyi poliisin epäilyjen mukaan noin sata tekoa.

Äärioikeistolaisen liikehdinnän jälkeen suurin ryhmä oli uskonnolla perusteltu ekstremismi. Siihen liittyi noin kolmannes teoista. Loput epäilyt liittyivät äärivasemmistolaiseen radikaaliliikehdintään.

USKONNOLLINEN ääriliikehdintä ei tarkoita pelkästään terrorismia ja sen uhkaa, vaan myös lahkoväkivaltaa. Radikaali-islamiin liittyvät tapaukset ovat lisääntyneet.

Vakavin oli Turun joukkopuukotus, jota käsitellään parhaillaan Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa.

Suojelupoliisin neliportaisen asteikon mukaan terrorismin uhka on Suomessa tällä hetkellä kohonnut eli tasolla kaksi.

Kohonneen uhkan taustalla on Syyrian ja Irakin konflikti ja siihen liittyvät ilmiöt.