maanantai 21. toukokuuta 2018

Demokraatti: Tutkimus: Perussuomalaiset sai puolueista eniten tilaa Ylen maahanmuuttokeskusteluissa

Demokraatti: Tutkimus: Perussuomalaiset sai puolueista eniten tilaa Ylen maahanmuuttokeskusteluissa 22.5.2018
Demokraatti: Tutkimus: Puheenjohtaja Soini sulatti toimittajien sydämet – Halla-aho: ”Äärimmäinen homofobia ei ole koskaan ollut medialle ongelma”
Uusi Suomi: Suomen populistisen vastamedian aktiivit profiloitu: ”Tekijöinä 30–50-vuotiaita miehiä”

Perussuomalaisten kansanedustajat olivat Ylen ajankohtaisohjelmien suosituimpia poliitikkovieraita syksyllä 2015 alkaneen pakolaiskriisin aikana, todetaan tänään julkaistussa Media ja Populismi -kirjassa.

Tutkija Annu Perälän mukaan tuolloin hallituksessa olleet perussuomalaiset olivat selvästi pääministeripuolue keskustaa tai sisäministeripuolue kokoomusta useammin keskustelemassa Ylen maahanmuuttoa käsitelleissä ajankohtaisohjelmissa.

Perälän mukaan taustalla on yhtäältä perussuomalaisten muihin puolueisiin verrattuna selkeä maahanmuuttokanta.

– Sen varaan on helppo rakentaa vastakkainasetteluja, Perälä sanoo.

Maahanmuuttokysymykset ovat Perälän arvion mukaan poliitikoille myös aiheina vaikeita, mikä voi osaltaan selittää muiden puolueiden passiivisuutta.

Tutkimuksessa, joka toteutettiin 1.8.2015- 28.2.2016 lähetetyistä ohjelmista oli mukana radion Ykkösaamu, Aamu-tv ja A-studio. Ohjelmissa käytiin tarkastelujaksolla 266 turvapaikanhakijatilannetta koskenutta keskustelua.

Keskustelijoista oli poliitikkoja, viranomaisia ja tutkijoita 70 prosenttia ja ruohonjuuritason toimijoita 30 prosenttia. Perälän mukaan turvapaikanhakijoiden oma ääni jäi ohjelmista liki kokonaan pois, heitä haastateltiin vain joissakin tv-inserteissä.

Ohjelmiin haastatelluista tutkijoita vain harva oli perehtynyt maahanmuuttoon.

Tutkijat perustelevat Yleisradion ohjelmien valintaa tarkastelun kohteeksi Ylen strategisella sitoutumisella suvaitsevaisuuden ja monikulttuurisuuden tukemiseen ja kulttuurisen vuorovaikutuksen edistämiseen.

Julkisrahoitteisena Yle myös tasapainoilee Perälän mukaan eri poliittisten intressien välillä.