maanantai 21. toukokuuta 2018

Iltalehti: Alle 12-vuotiaita turvapaikanhakijoita aletaan kuulustella uskonasioista - tuhat turvapaikanhakijaa kääntynyt kristityksi hylkäysten jälkeen

Iltalehti: Alle 12-vuotiaita turvapaikanhakijoita aletaan kuulustella uskonasioista - tuhat turvapaikanhakijaa kääntynyt kristityksi hylkäysten jälkeen 21.5.2018

Pakolaisjärjestö kritisoi päätöstä, vaikka sitä oli Migrin mukaan ensin useammalta taholta toivottu.

Maahanmuuttovirasto (Migri) alkaa kuulustella turvapaikanhaun yhteydessä myös 7-12-vuotiaita lapsia, jos heidän perheensä on kääntynyt kristinuskoon. Esimerkiksi syksyllä uutisoitiin laajalti, että sadat turvapaikanhakijat ovat kertoneet kääntyneensä Suomessa kristinuskoon.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikkö lähetti vastaanottokeskuksiin tiedotteen, että se kuulee jatkossakin turvapaikkahakemukseen liittyen kaikkia mukana hakevia alaikäisiä lapsia erikseen, jos he ovat täyttäneet 12 vuotta.

Turvapaikkayksikkö on tarkentanut käytäntöään koskien mukana hakevien, alaikäisten lasten kuulemista, kun kyseessä on kristinuskoon kääntynyt lapsiperhe.

Jatkossa turvapaikkayksikkö kuulee kristinuskoon kääntyneiden perheiden osalta myös perheen alle 12-vuotiaita lapsia. Turvapaikkayksikössä uskontoasioista vastaavan Anu Karpin mukaan tiedote levisi netissä osittain muutettuna.

- Tiedotteen teksti ei ole aito. Se on osittain aito, mutta siihen on lisätty merkittäviä asioita, jotka antavat väärän kuvan kuulemisesta.

Kantelu tulossa

Pakolaisten puolesta ry:n mielestä kyseessä on iso kysymys. Yhdistyksen mielestä pienten lasten mielipiteet vanhempien uskonnollisen vakaumuksen tulkkina ja perheen turvapaikkaperusteluina eivät ole hyväksyttäviä.

- Migri on sanonut sellaista, mitä se käsittääkseni ei tuolla keinoin voi edes tehdä uskonnonvapauslain perusteella. Suomen lain mukaan alle 12-vuotiaan uskonnosta päättävät vanhemmat. Ei alle 12-vuotiaalla ole uskonnonvapautta. Millä tavalla Migri turvaisi sellaista, mihin se ei lain mukaan edes pysty vaikuttamaan, kysyy Jukka Eräkare yhdistyksestä.

Uskonnonvapauslaissa sanotaan, että lapsen uskonnollisesta asemasta päättävät hänen huoltajansa yhdessä. Viisitoista vuotta täyttänyt lapsi voi kuitenkin huoltajien kirjallisella suostumuksella itse liittyä uskonnolliseen yhdyskuntaan tai erota siitä. Kaksitoista vuotta täyttänyt voidaan liittää uskonnolliseen yhdyskuntaan tai ilmoittaa eronneeksi siitä vain omalla kirjallisella suostumuksellaan.

- Tästä on tulossa myös eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelu. Sellaista ollaan tekemässä, Eräkare sanoo.

Tarkoituksena hylätä hakemuksia?

Eräkare uskoo alle 12-vuotiaiden kuulustelujen tarkoituksena olevan yhä useamman turvapaikkahakemuksen hylkääminen.

- Näen yhden ainoan loogisen tarkoituksen, eli löytää syitä hylätä turvapaikkahakemus ulkomaalaislain kiertämisenä. Eli ei uskota, että on kysymys aidosta uskoon tulemisesta tai uskonvaihtamisesta.

Eräkare sanoo, että Migri on alkanut enenevissä määrin käyttää ulkomaalaislain kiertämistä päätöstensä perusteena. Esimerkiksi perusteena voi olla avioliittotapauksissa, että kyseessä on lumeavioliitto.

- Ulkomaalaislain kiertäminen on Jumalan asemaan asettumista. Migri päättää mikä avioliitto on aitoa, mikä uskonnollisuus on aitoa ja mikä seksuaalinen suuntautuminen on aitoa. Nämä kaikki ovat subjektiivisia mielipiteitä, ainoat objektiiviset faktat ovat vihkitodistus- ja kastetodistus. Kuka pystyy määrittelemään mikä on lumeavioliitto? Käsittääkseni sitä ei kukaan ulkopuolelle näe eikä voi sitä määrittää. Seksuaalisesta suuntautumisesta on vain ihmisen oma kertomus. Millä sitä todistat?

Eräkari on sitä mieltä, että kaikki kyseiset henkilökohtaiset asiat voivat johtaa pahimmillaan hengenmenetykseen lähtömaissa. Hän muistuttaa että Suomen laki kieltää pakkopalauttamasta kuolemanvaaraan.

- Esimerkiksi homoseksuaalisuus voi johtaa kuolemantuomioon, samoin uskosta luopuminen voi johtaa kuolemaan. Viimeisenkin poliisin, joka raahaa pakkopalautettavaa, jos hänellä on syytä epäillä että henkilö joutuu kuoleman vaaraan tai koskemattomuuttaan loukkaavan toiminnan kohteeksi, velvollisuus on silloin keskeyttää se.

Taustalla julkiset vaatimukset

Migrin Karppi ihmettelee, että alaikäisten kuuleminen on tullut julkisuuteen negatiivisen kritiikin kautta.

- Muutaman asian takia on tähän päädytty. Ensin on lapsen edun huomioiminen tarkemmin turvapaikka-asiassa. Viimeisimpänä Unicef vaati sitä muutama kuukausi sitten. On tutkijatahoilta kannanottoja, että pitäisi kuulla lapsia, myös alle 12-vuotiaita.

Karpin mukaan laki antaa mahdollisuuden kuulla myös alle 12-vuotiaita. Migri kuulee erityisesti myös kristityiksi kääntyneiden perheiden nuorempia lapsia.

- Miksi juuri heitä, on se, että peruste koskettaa koko perhettä. Moni muu (turvapaikkahaun) peruste voi olla sellainen, että lapset eivät niistä tiedä mitään tai tapahtumat ovat sattuneet kotimaassa vuosia aiemmin, eikä lapsi muista enää.

Kolmas asia on Karpin mukaan se hallinto-oikeuksien tekemä huomio, että käännytetyt lapset voivat saattaa itsensä tai perheen vaaraan kotimaassa kertomalla esimerkiksi, että ovat olleet seurakunnassa.

- Se tuli tavallaan yllätyksenä, että asia kääntyi näin päin, kun muutama kuukausi sitten vaadittiin, että nuorempia lapsia tulisi kuulla ja vaatimus oli myös ihan perusteltua. Varmaan on pelko, miten lapsen kertomaa käytetään. Uskoisin, että pelätään sitä, että sitä käytetään väärin, että yritetään saada perheitä puhumaan ristiin. Se ei ole tarkoitus, eikä näin voi toimia. Sellaiset päätökset eivät ole varmastikaan kestäviä. Tietysti jos lapsi tuo merkittävää esiin, on mahdollista, että vanhempaa vielä uudestaan kuullaan.

Tuhat tapausta

Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita on nyt noin tuhat. Tapauksista suurin osa on Irakista vuonna 2015 tulleita miehiä. Turvapaikanhakijoita tuli paljon vuoden 2015 loppupuolella ja tapausten oikeusprosessit ovat edelleen kesken.

Tyypillisesti hakija kääntyy kristityksi saatuaan kielteisen turvapaikkapäätöksen. Kristinusko voi olla perusteltu syy, miksi turvapaikanhakija joutuisi vainon kohteeksi lähtömaassaan.

- Se on aika suuri määrä. En tiedä paljonko on vielä tulossa.

Vähemmistö kristityksi kääntyneistä on perheitä. Kristinuskoon kääntyminen voi olla viimeinen yritys saada turvapaikka Suomesta.

- Osa on aidosti mukana, mutta osa näkee sen sellaisena, että sitä on syytä yrittää. Sen takia nämä ovat monimutkaisia tutkia.