maanantai 14. toukokuuta 2018

Savon Sanomat: Sipilä kiirehtii: Aloitettava keskustelu työperäisen maahanmuuton helpottamisesta

Savon Sanomat: Sipilä kiirehtii: Aloitettava keskustelu työperäisen maahanmuuton helpottamisesta 14.5.2018

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) aloittaisi jo ennen eduskuntavaaleja valmistavat keskustelut työperäisen maahanmuuton helpottamisesta.

Hän toivoo, että ensi hallituskaudella pystyttäisiin asteittain luopumaan EU-maiden ja Euroopan talousalueen ulkopuolelta tulevien työntekijöiden tarveharkinnasta.

Asia ei ole hallitusohjelmassa. Sininen tulevaisuus -hallituspuolue ei ole ollut innostunut asiasta, mutta kokoomus on suopea sille.

Nyt talouskasvu uhkaa tahmoa työvoiman puutteeseen esimerkiksi Satakunnassa, Kainuussa ja Lapissa. Kasvu turvaisi maan hyvinvointipalvelut.

– Minusta tuntuu, että asenne on muuttumassa pikkuisen myönteisemmäksi sille, että tarveharkinta voitaisiin asteittain poistaa, Sipilä korosti maanantaina Kuopiossa.

Pääministeri edellyttää, että hallituksen on keskityttävä työvoiman ja työpaikkojen kohtaamisongelman poistamiseen kesän neuvotteluissaan valtion ensi vuoden talousarviosta.

– Se, mitä nyt tehdään, tapahtuu työvoiman kohtaantumisongelman kanssa. Olisi todella sääli, jos työllisyysasteen kasvu jäisi kiinni siitä, että emme saa työvoimaa Suomessa. Työttömyys on yhä aika korkeaa, hän sanoo.

Täsmäpanostuksia harkitaan yliopistoille ja ammattioppilaitoksille. Tärkeä tavoite on muun muassa nuorten ja osatyökykyisten työllistäminen.

– Oppisopimuskoulutukseen on uusia malleja, mutta ehkä nekin vaativat uusia resursseja, Sipilä kertoo.

– Ammattiväestä on yllättävän paljon pulaa, hän sanoo.