Iltalehti: Jussi Halla-aho nosti vappupuheessaan esiin maahanmuuttajien työllistymisongelmat: ”Maahanmuutosta puhutaan edelleen aivan liian vähän” 2.5.2018
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho nosti Helsingissä Snellmanin patsaan edessä pitämässään vappupuheessa esiin "keskeisimpien ja nopeimmin kasvavien maahanmuuttajaryhmien" työllistymisongelmat.
- Nopeimmin kasvavissa maahanmuuttajaryhmissä työllisyysaste on parinkymmenen prosentin luokkaa. Helsingin, Espoon ja Vantaan toimeentulotukiasiakkaista 30-40 prosenttia on maahanmuuttajia, ja osuus kasvaa koko ajan näiden ryhmien kasvaessa, Halla-aho sanoi.
Halla-aho lisäsi, että "sote-palvelujen rahoituspohja ei loputtomiin kestä tällaista asukaskehitystä", ja kritisoi Helsingin kaupungin päätöstä avata kattavammat terveyspalvelut maassa laittomasti oleville henkilöille.
- Pääkaupunkiseudun sairaaloissa hoidetaan laittomasti maassa olevia hiv- ja tuberkuloosipotilaita, ja tällöin puhutaan oikeasti isoista rahoista. Ei pienellä maalla ole varaa toimia globaalina sosiaalitoimistona ja koko maailman terveyskeskuksena.
Helsinkiin tulee jatkuvasti lisää ihmisiä, jotka eivät maksa itse asumisestaan, Halla-aho jatkoi.
- Kiinteistösijoittajille tuilla asuvat maahanmuuttajat ovat hyvä bisnes, mutta pienipalkkaisella työssäkäyvällä, joka ei ole tukien piirissä, ei ole varaa asua Helsingissä. Tämä heijastuu suoraan yritysten mahdollisuuksiin saada työntekijöitä.
Halla-aho teroitti, ettei ulkomaisen työvoiman saatavuusharkinnasta tule luopua.
- Täytyy ensinnäkin ymmärtää, että kaikki EU- ja ETA-alueen kansalaiset voivat jo nyt täysin vapaasti työskennellä Suomessa. Saatavuusharkinta kohdistuu siis käytännössä yksinomaan kehitysmaiden kansalaisiin.
"Ihmiset eivät äänestä asiaperusteisesti"
Varsinaisen puheensa jälkeen Halla-aho puhutteli kannattajiaan ilman paperia.
- Ihmiset ihmettelevät usein, miksi mikä tahansa hallitus tekee huonoa politiikkaa, vaikka kyseessä ovat tavallisten ihmisten eduskuntaan äänestämät poliitikot. Tämä johtuu osittain juuri siitä, että ihmiset eivät äänestä asiaperusteisesti, vaan esimerkiksi hyvän näköisiä ehdokkaita, Halla-aho pohdiskeli.
Halla-aho totesi, että toimiva demokratia edellyttää rehellisten poliitikkojen lisäksi sitä, että äänestäjät ovat valveutuneita ja äänestävät puolueita ja ehdokkaita, "joiden mielipiteet vastaavat heidän omia mielipiteitään" eivätkä jää vaalipäivänä nukkumaan.
Halla-aho sanoi puheensa jälkeen Iltalehdelle, että potentiaalisten äänestäjien jääminen kotiin on ollut perussuomalaisille ongelma niin eduskunta- euro- kuin kuntavaaleissakin.
- Näitä ihmisiä onnistuttiin saamaan liikkeelle suurissa määrin varsinkin 2011 eduskuntavaaleissa, mikä selitti suurelta osin perussuomalaisten vaalimenestystä silloin. Nyt täytyy palauttaa näiden ihmisten luottamus siihen, että perussuomalaiset ovat todella se vaihtoehto, jota ihmiset kaipaavat, Halla-aho totesi.
Halla-ahon mukaan äänestämisestä on tullut yhä enemmän "identiteettikäyttäytymistä".
- Ihmiset äänestävät sellaisia ehdokkaita, joihin haluavat samaistua sen sijaan, että kävisivät läpi, mitä nämä puolueet todella ajavat ja ajavatko ne samoja asioita myös vaalien jälkeen, joita ne ovat luvanneet ajaa vaalien alla.
"Perussuomalaiset teki kardinaalivirheen"
Olet toiminut perussuomalaisten puheenjohtajana vajaan vuoden ajan. Puheessasi oli vahva maahanmuuttopainotus. Koetko, että maahanmuutosta puhuminen tarjoaa perussuomalaisille erottautua muista puolueista?
- En pohdi tarkoituksenmukaisuusasioita. Puhun asioista, mitä pidän tärkeänä ja joista mielestäni puhutaan suomalaisessa politiikassa aivan liian vähän. Maahanmuutto on ikävä kyllä edelleen sellainen aihe.
- Saatavuusharkinta epäilemättä tulee viimeistään seuraavalla kaudella, ellei jo tällä kaudella tavalla tai toisella eduskuntaan, kun kumpikin hallituspuolue on tämän aika äänekkäästi nostanut esiin - sisäministeri Mykkänen kokoomuksesta ja pääministeri Sipilä keskustasta.
Halla-aho todella käytti ilmaisua "kumpikin hallituspuolue" - puolentoista prosentin gallupkannatuksesta nauttivia sinisiä Halla-aho ei ilmeisesti pidä kovin painavana poliittisena toimijana.
Entä perussuomalaisten tulevaisuus? Haluaisitko viedä perussuomalaiset takaisin hallitukseen ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen?
- Perussuomalaiset teki kardinaalivirheen ennen vuoden 2015 vaaleja, kun silloinen puheenjohtaja (Timo Soini) antoi etukäteen ymmärtää, että on mentävä hinnalla millä hyvänsä hallitukseen. Silloin ihminen vie itseltään vipuvarren, kun neuvottelukumppanit tietävät, että nuo tulevat hallitukseen millä tahansa ehdoilla.
- Kyllähän meidän, niin kuin minkä tahansa puolueen, pitäisi laskea vähän sitä, että kun joutuu tekemään kompromisseja - jotka pitää myydä omille kannattajilleen - niin saadaanko toiseen vaakakuppiin niin paljon omaa agendaa, että lopputulos on positiivinen.
Halla-aho sanoi vapun alla Keskisuomalaiselle, että hän voisi jättäytyä rivikansanedustajaksi, jos se takaisi puolueelle paremmat mahdollisuudet päästä seuraavaan hallitukseen.
Nykyisin europarlamentaarikkona toimiva Halla-aho perusteli linjaansa sillä, että hänen osallistumisensa hallitukseen saattaisi tehdä yhteistyön hankalammaksi joidenkin puolueiden kanssa.
tiistai 1. toukokuuta 2018
Iltalehti: Jussi Halla-aho nosti vappupuheessaan esiin maahanmuuttajien työllistymisongelmat: ”Maahanmuutosta puhutaan edelleen aivan liian vähän”
klo
16.16
Avainsanat:
Juha Sipilä,
Jussi Halla-aho,
Kai Mykkänen,
laiton oleskelu,
maahanmuuttajat,
perussuomalaiset,
saatavuusharkinta,
Timo Soini,
työelämä