keskiviikko 23. toukokuuta 2018

Yle: Halla-ahon mielestä Suomi on epäonnistunut maahanmuuttajien työllistämisessä – sisäministeri samaa mieltä: "Kotouttamisturva on liian passivoiva"

Yle: Halla-ahon mielestä Suomi on epäonnistunut maahanmuuttajien työllistämisessä – sisäministeri samaa mieltä: "Kotouttamisturva on liian passivoiva" 22.5.2018
Ilta-Sanomat: Halla-aho ja sisä­ministeri Mykkänen löysivät A-studiossa maahan­muuttoon liittyvän asian, josta ovat samaa mieltä
Uusi Suomi: Mykkänen tykitti Halla-aholle tv:ssä osaajista: ”Ulkomaalainen ei välttämättä voi nousta arvoketjussa"

Perussuomalaisten puheenjohtaja ja kokoomusministeri olivat yhtä mieltä kotouttamisen ongelmista, mutta saatavuusharkinnan linjauksissa Halla-aho oli Mykkästä tiukempi.Viime päivinä sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ja perussuomalaiset ovat kiistelleet Jussi Halla-ahon ehdotuksesta tiukentaa huomattavasti EU:n ja Euroopan talousalueen ETA:n ulkopuolelta tulevien työntekijöiden pääsyä Suomeen.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho jatkoi aiheesta tiistain A-studiossa.

– Meillä on tällä hetkellä jo 500 miljoonan ihmisen rajattomat työmarkkinat EU:ssa. Jos emme pysty houkuttelemaan osaavaa työvoimaa edes muualta Euroopasta, on melko naiivia kuvitella, että ovien avaaminen johtaisi siihen, että muualta maailmasta vyöryisi tänne osaavaa työvoimaa, eikä halpatyövoimaa polkemaan palkkoja, Halla-aho perustelee.

A-studion pöydän toisella puolella istuneen ministeri Mykkäsen mielestä työperusteinen maahanmuutto toimii Suomen eduksi.

Hän muistuttaa, kuinka Suomeen on viiden vuoden aikana tullut noin 30 000 ihmistä työperusteisella oleskeluluvalla. Näistä työn perässä tulleista 90 prosenttia on töissä.

– Jos siitä 30 000:sta olisi leikattu vaikka kolmannes jollain tiukennuksella pois, suomalaiset olisivat hankalammassa tilanteessa oman työllisyyskehityksen ja palveluiden rahoituksensa kanssa kuin nyt, sanoo Mykkänen.

"Kotouttamista pitää jäntevöittää"

Jussi Halla-ahon mielestä Suomi on epäonnistunut maahanmuuttajien integroimisessa työmarkkinoille. Hän toteaa Suomen olevan Länsi-Euroopan huonoin kotiuttaja, ennen kaikkea EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tulleille.

– Meillä on monissa keskeisissä, täällä jo olevissa, erilaisin perustein tulleissa maahanmuuttajaryhmissä työllisyysaste alle 20 prosenttia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja kehottaa hallitusta panostamaan ennemminkin siihen, että Suomessa jo olevat työttömät maahanmuuttajat saataisiin töihin.

– Siis sen sijaan, että pyritään haalimaan lisää, Halla-aho kommentoi.

Sisäministeri on Halla-ahon kanssa samaa mieltä jo Suomessa olevien työttömien maahanmuuttajien työllistämisestä.

– Meillä kotouttamisturva on liian passivoiva, ja siihen pitäisi tehdä toimia. Toimintaa pitää jäntevöittää.

Kai Mykkäsen mukaan painopistettä on viimeisen kahden vuoden aikana viety selkeästi työperäiseen suuntaan.

– Start up -viisumi, opiskelija- ja tutkijaviisumeita on helpotettu sekä yritetty helpottaa prosesseja työperäiselle oleskelulaille, luettelee Mykkänen esimerkkejä.