maanantai 28. toukokuuta 2018

Iltalehti: Tänään tv:ssä: Teini-ikäiselle Fade Hetemaj'lle ehdotettiin järjestettyä avioliittoa Suomessa

Iltalehti: Tänään tv:ssä: Teini-ikäiselle Fade Hetemaj'lle ehdotettiin järjestettyä avioliittoa Suomessa 28.5.2018

Fatbardhe ”Fade” Hetemaj'n isä kieltäytyi kohteliaasti tarjouksesta.

Fatbardhe, Perparim ja Mehmet Hetemaj'n nimet tuntee moni suomalainen. Fatbardhe eli Fade on tullut tutuksi kokoomuslaisena poliitikkona ja vuoden 2009 pakolaisnaisena. Perparim eli Perpa ja Mehmet eli Mehu ovat menestyneitä jalkapalloilijoita. Katraaseen kuuluu myös Fatlume-sisko eli Fati.

Sisarusparvi nähdään tänään Dokumenttiprojektissa yhdessä Emine-äitinsä kanssa Olli Laineen ohjauksessa. Kosovosta 1992 Suomeen pakolaisina saapunut viisikko kertoo sopeutumisestaan uuteen kotimaahansa. Samalla käsitellään Euroopan kipeää lähihistoriaa ja kulttuurieroja. Viimeksi mainitusta esimerkkinä toimii se, kuinka eri lailla rakkausrintaman asiat hoidetaan.

- Kosovon albaaniperheet tekivät niin, että 18-vuotiaana oltiin naimisissa ja aloitettiin lastentekopuuhat, Fade kertoo.

Hänellä on asiasta hieman omakohtaisiakin kokemuksia.

- Kun olin 17- tai 18-vuotias, meillä soi puhelin. Siellä soitti isälleni Vantaalla asuva perheenäiti. Hän sanoi, että "kuulkaas, nyt on kaksi miestä tarjolla ja hyvät miehet ovatkin teidän kauniille ja hienoille tyttärillenne. Miten olisi?" Fade muistelee.

Vuonna 2010 edesmennyt Miftar Hetemaj kiitti yhteydenotosta ja huomaavaisuudesta, mutta kertoi rouvalle samalla, ettei avioliittoja tarvitse järjestää. Hänen tyttärensä kyllä löytävät puolisonsa itsenäisesti.

Fatin aviomies sekä Perpan ja Mehun vaimot nähdään myös dokumentissa. Emine kertoo toivoneensa lapsilleen albaanipuolisoa mahdollisimman helpon kommunikoinnin vuoksi. Hänen poikiensa puolisot Vanessa ja Wilma ovat kuitenkin suomalaisia.

- Tässä asiassa olen antanut periksi. Rakastan miniöitäni kuin omia tyttäriäni, Emine lausuu lämpimästi.