keskiviikko 15. elokuuta 2018

HS: Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta”

Helsingin Sanomat: Yhä useampi palautus­päätöksen saanut täytyy saattaa pois Suomesta, kertoo Poliisi­hallitus – ”Viranomaisia pakoillaan ennen palautusta” 15.8.2018
Aamulehti: Poliisi on pakkopalauttanut tänä vuonna yli 1500 ulkomaalaista henkilöä – Yksittäisessä palautuksessa tarvitaan jopa kolme saattajaa

LÄHES 25 prosenttia tänä vuonna Suomesta palautetuista ulkomaalaisista on pitänyt viedä maasta saattamalla, kertoo Poliisihallitus.

Saattamalla palautettujen suhteellinen määrä on lisääntynyt parin viime vuoden aikana.

Ennen vuotta 2015 saattamalla palautettujen määrä jäi vuosittain reilusti alle 20 prosenttiin palautetuista. Käänne tapahtui vuoden turvapaikkahakemuspiikin jälkeen. Yhä suurempi osa turvapaikanhakijoista saa nyt kielteisen päätöksen, mikä on Poliisihallituksen mukaan lisännyt saatettujen palautusten määrää.

”Kolme tai neljä vuotta sitten turvapaikanhakijana maahan tulleet kielteisen päätöksen saaneet eivät ole kovin halukkaita palaamaan kotimaahansa, ja palautustilanteissa tämä näkyy yhä useammin palautuksen vastustuksena tai viranomaisten pakoiluna ennen palautusta”, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoo Poliisihallituksen tiedotteessa.

PÄÄOSA palautuksista tapahtuu edelleen valvottuna eli niin, että poliisi varmistaa henkilön lähdön lentokoneeseen tai laivaan. Saatetussa palautuksessa poliisi lähtee matkalle mukaan.

Tavallisesti saattopartiossa on kaksi poliisia.

Yhä useammin poliisi joutuu asettamaan kolme tai jopa useampia saattajia yhtä palautettavaa kohden. Useampia saattajia tarvitaan, jos palautuskohde on kaukana tai jos palautettava on haastava, poliisitarkastaja Mia Poutanen Poliisihallituksesta kertoo.

Poliisi on kirjannut kuluvana vuonna kolmisenkymmentä rikosilmoitusta poliisiin saattotehtävällä kohdistuneesta virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta, virkamiehen vastustamisesta tai haitanteosta.

VAIKKA palautuspäätökset pannaan yleensä toimeen tulojärjestyksessä, Poliisihallitus on ohjannut poliisilaitoksia priorisoimaan niin sanottujen riskihenkilöiden palautuksia.

Riskihenkilöt ovat henkilöitä, joista arvioidaan olevan vaaraa sisäiselle turvallisuudelle tai jotka tekevät rikoksia.

PALAUTUSLENNOISTA nousi kohu heinäkuun lopussa, kun vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi Berliiniin lähdössä olleessa lentokoneessa ulkomaalaisen käännytystä eikä suostunut istumaan paikalleen.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto vaati silloin, että turvapaikanhakijoiden palautukset lähtömaihin tulisi keskeyttää täysin, kunnes turvapaikkajärjestelmän toimivuus on turvattu.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) piti Aallon vaatimusta ”täysin suhteettomana”.

”Mehän arvioimme ja kehitämme koko ajan Suomen turvapaikkajärjestelmän tilannetta. Se kestää kaiken vertailun eurooppalaisiin verrokkeihin”, Mykkänen kommentoi tuolloin HS:lle.