torstai 2. elokuuta 2018

Uusi Suomi: Touko Aalto: ”Minua ei hiljennetä valtamerilaivallisella kuraa ja väkivaltauhkauksilla”

Uusi Suomi: Touko Aalto: ”Minua ei hiljennetä valtamerilaivallisella kuraa ja väkivaltauhkauksilla” 2.8.2018
Kansan Uutiset: Kommentti: Kansalaistottelemattomuus on henkilökohtainen valinta
Aamulehti: Sisäministeri Mykkänen: "Olisin kommentoinut lentotapausta toisin, jos rikostutkintaa ei olisi" – yleistyminen huolettaa
Uusi Suomi: Arvio radiossa: ”Protestit ääri-ilmaus” – Luottamus turvapaikkapäätöksentekoon heikentynyt
Svenska Yle: Verksamhetsledare på Amnesty: "Civil olydnad har alltid orsakat delade känslor"
MTV: Vihreiden Aino Pennanen yritti estää pakkopalautuksen, joutui itse ulos koneesta – "Millä oikeudella pieni vähemmistö voi uskoa olevansa oikeammassa kuin suuri enemmistö?"
MTV: Miksi poliisit poistivat pakkopalautusta vastustaneen Pennasen lentokoneesta? Finnair: "Nousun aikana on istuttava, määräyksestä ei voi joustaa"
Helsingin Sanomat: Sisäministeri Kai Mykkänen tyrmää Touko Aallon vaatimuksen palautus­lentojen keskeyttämisestä: ”Täysin suhteetonta”
Yle: Sisäministeri Mykkänen pitää vihreiden Aallon vaatimusta suhteettomana: Ilman palautuksia koko turvapaikkajärjestelmä menettää merkityksensä
Yle: Yliopistotutkijat: Kansalaistottelemattomuudella on joskus paikkansa
Helsingin Sanomat: Vain pieni osa Suomesta palautettavista on turvapaikanhakijoita – Sivullinen ei voi tietää, onko palautuksen syynä rikos
Helsingin Sanomat: Mitä tehdä, jos oma vakaumus on ristiriidassa lakien kanssa? Touko Aalto: ”Hyväksyn omalla nimellä tehdyn väki­vallattoman protestin”
Helsingin Sanomat: Korkeasaaren johtaja haistatteli Facebookissa ja nimitti kommentaattoria hulluksi – ”Olen yleisharmistunut, millaista kaikki turvapaikanhakijoihin liittyvä sanailu on”
Hbl, pääkirjoitus: Modigt - eller bara bråkigt?
Uusi Suomi: Myrskyn silmään joutunut Kai Mykkänen: ”Mielenilmaisun vapaus on tärkeä perusoikeus, mutta on tärkeä vetää raja”
Uusi Suomi: Arvio radiossa: ”Protestit ääri-ilmaus” – Luottamus turvapaikkapäätöksentekoon heikentynyt
Finnwatch: Illaksi kuolemaan?
Yle: Euroopan vihreät nuoret neuvovat estämään palautuslentoja FB-videolla, pääosassa suomalainen puheenjohtaja – Professori: Kyseessä voi olla julkinen kehottaminen rikokseen
MTV: Nyt puhuu Touko Aallon kansalaistottelemattomuudesta parjaama Päivi Räsänen: "Vain viidesosa palautuksista on kielteisiä turvapaikkapäätöksiä"

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo puolustavansa jatkossakin ihmisoikeuksia ja jokaisen jakamatonta ihmisarvoa.
–Minua ei hiljennetä valtamerilaivallisella kuraa ja väkivaltauhkauksilla. Sipilän hallituksen nuivan ja epäinhimillisen turvapaikkapolitiikan on muututtava, hän tviittaa.

Lisäksi Aalto aiheutti kohun ottamalla vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen harjoittamaa kansalaistottelemattomuutta puolustaessaan esiin natsi-Saksan.

–Suuri enemmistö on hiljaa, mutta tilanne muuttuu, kun muutama ihminen nousee vastaan. Asioilla ei ole suoraa yhteyttä, mutta natsi-Saksassakin kaikki toimet olivat laillisia, hän sanoi Ilta-Sanomille.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kuvaili Aallon lausuntoa aikaisemmin tänään pöyristyttäväksi.

–Natsi-Saksan esille ottaminen ja Suomen nykytilanteen vertaaminen natsi-Saksaan... mitäpä siihen voisi sanoa - se on niin pöyristyttävää argumentointia, että menee melkein sanattomaksi. Aalto sanoo, että kaikki, mitä siellä tehtiin, oli laillista. Se ei pidä ollenkaan paikkaansa. Luuleeko hän, että siellä valtiopäivillä päätettiin, että ihmisiä viedään tuhoamisleireihin ja hyväksyttiin laki murhaamisesta, Zyskowicz kysyy Iltalehdessä.

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jukka Kopra on syyttänyt vihreitä epäjohdonmukaisesta ja sekavasta toiminnasta.

Myös esimerkiksi keskustan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni on kuvaillut natsi-Saksa -viittausta ”harhaiseksi”.

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin tiistaina Finnairin koneesta, kun lentokapteeni ei suostunut hänen pyyntönsä olla nousemasta ilmaan pakkopalautettavan kanssa.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.)linjasi tänään, että mielenilmaisun vapaus on tärkeä perusoikeus, mutta on tärkeä vetää raja siihen, että viranomaisen työn mielivaltainen estäminen tai lentokapteenin ohjeiden vastustaminen on lainvastaista ja aiheuttaisi yleistyessään kohtuutonta haittaa ja jopa vaaraa ulkopuolisille.