perjantai 24. elokuuta 2018

MTV: Tapahtuuko meillä sama, mikä kuohuttaa nyt Ruotsissa? Tutkija: Nämä asiat suojelevat Suomea jengi-ilmiöltä vielä toistaiseksi

MTV: Tapahtuuko meillä sama, mikä kuohuttaa nyt Ruotsissa? Tutkija: Nämä asiat suojelevat Suomea jengi-ilmiöltä vielä toistaiseksi 24.8.2018
MTV: Nuorisoporukasta voi pahimmillaan kasvaa väkivaltainen ääriryhmä – Asiantuntija: ”Jos se menee huonoon suuntaan ja siihen ei puututa..."

Helsingin Meilahden peruskoulun rehtori Timo Heikkinen ilmaisi eilen MTV:n haastattelussa huolensa alueiden eriytymisestä ja jengiytymisestä. Nuorisotutkimusseuran tutkija Antti Kivijärvi kiistää Huomenta Suomen haastattelussa, että Suomi olisi menossa Ruotsin suuntaan.

Kivijärvi kuvailee, että Ruotsin tilanteesta ei pitäisi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Hänen mukaansa tutkimuksen näkökulmasta ei ole olemassa viitteitä siitä, että Suomessa olisi syntymässä organisoitua jengiytymistä.

Hän alleviivaa, että tämän eteen pitää kuitenkin tehdä jatkuvasti töitä.

– Ruotsissa puhutaan jengi-ilmiöstä, joka on hyvin paikallinen ja johon liittyy tiettyjä yksilöitä, ja se on hyvin vahvasti poliisi- ja rikosoikeusasia. Suomessa kysymys on kaveripiirien vastakkainasetteluista, joissa esimerkiksi tausta on yksi keskeinen osa, hän toteaa.

Kivijärvi sanoo, että Suomessa ja Ruotsissa on erilainen historia liittyen maahanmuuttoon. Hänen mukaansa parempi tilanne liittyy esimerkiksi myös tulonjako- ja asuntopolitiikkaan sekä alueellisen eriytymisen ehkäisemiseen.

Kivijärvi sanoo, että yksi keskeinen tekijä Suomen koulutusjärjestelmä.

– Suomessa on korkeasti koulutetut opettajat ja hyvin tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä. Se on yksi keskeinen tekijä ja toivottavasti siitä pystytään pitämään kiinni, hän sanoo.

____________________

MTV: Nuorisoporukasta voi pahimmillaan kasvaa väkivaltainen ääriryhmä – Asiantuntija: ”Jos se menee huonoon suuntaan ja siihen ei puututa..."

Sisäministeriön kehittämisjohtaja Tarja Mankkinen arvioi Huomenta Suomen haastattelussa, että jengiytymistä tulisi käsitellä laajalla näkökulmalla.

Hän kuvailee jengiytymistä prosessiksi ja muistuttaa, että ongelmallisiin tilanteisiin on tärkeä puuttua ajoissa.

– Jengistä voi kasvaa tällainen väkivaltainen ääriryhmä, rikollinen moottoripyöräjengi tai jonkin muun tyyppinen ryhmä. Se on prosessi, joka lähtee sieltä alhaalta, missä nuoret ryhtyvät toimimaan porukoissa, Mankkinen sanoo.

– Jos se menee huonoon suuntaan ja siihen ei puututa millään tavalla, niin siitä voi tulla organisoituneempi jengi ja sitten se voi jatkaa kehitystä, hän jatkaa.

Mankkinen kertoo, että on puhunut opettajien kanssa ryhmäytymisestä. Hänen mukaansa oppilaat menevät nopeasti ryhmiin tullessaan kouluun. Hänen mukaansa olisi yleisesti tärkeä, että ryhmiä onnistuttaisiin sekoittamaan.

Helsingin Meilahden peruskoulun rehtori Timo Heikkinen ilmaisi eilen MTV:n haastattelussa huolensa alueiden eriytymisestä ja jengiytymisestä. Nuorisotutkimusseuran tutkija Antti Kivijärvi kiistää Huomenta Suomen haastattelussa, että Suomi olisi menossa Ruotsin suuntaan.