maanantai 13. elokuuta 2018

Iltalehti: Sisäministeri Mykkänen väläyttää maahanmuuttajien pisteytysjärjestelmää

Iltalehti: Sisäministeri Mykkänen väläyttää maahanmuuttajien pisteytysjärjestelmää 13.8.2018

Viime viikolla uutisoitiin Suomen pyrkivän varautumaan jopa 100 000 turvapaikanhakijaan. Aamulehti kirjoitti aiheesta jutun, jossa kerrottiin myös niin sanotusta sote-solmusta, joka vaikeuttaa varautumista suuriin turvapaikanhakijamääriin. Turvapaikanhakijoiden alueellinen hoitaminen siirtyisi sote- ja maakuntauudistuksen myötä ely-keskuksilta maakunnille, ja päävastuu toiminnasta sisäministeriöltä Maahanmuuttovirastolle.

Maanantaina sisäministeri Kai Mykkänen kommentoi puheenaihetta osittaiseksi uutisankaksi.

- Luku 100 000 ihmistä on yksi skenaarioista, jotka on valittu harjoitukseen. Sitäkin pitää miettiä, jotta me emme ole muiden armoilla, jos jokin ilmansuunta alkaisi työntää ihmisiä rajoille, Mykkänen selittää.

Mykkänen sanoo, että sisäministeriön tavoitteena on, että tilannetta, jossa Suomen rajalle ilmestyisi vaikkapa kuukaudessa 100 000 ihmistä, ei pääsisi syntymään.

Toistuva hakeminen vaikeutuisi

Viime viikolla Maahanmuuttovirasto tiedotti, että tällä hetkellä noin puolet turvapaikkahakemuksista ovat uusintahakemuksia. Mykkänen sanoo, että on olemassa riski, että uusintahakemuksia käytetään myös viivytystarkoituksessa.

- On ihan oikein, että voi uusia hakemuksen, jos siihen on olemassa jokin selvä syy. Jos esimerkiksi ensimmäiseen hakemuksen puhuttelussa ei saa asiaansa jostain syystä kuuluviin, on perusteltua uusia hakemus. Mutta jos tarkoitus on viivyttää lopullisen kielteisen päätöksen saamista, koko järjestelmä lamautuu ja tämä johtaa asiallisten hakijoiden mustamaalaukseen.

Sisäministeri sanoo, että tällä hetkellä on käynnissä valmistelu lakimuutoksesta, joka vaikeuttaisi toistuvien hakemuksien jättämistä. Valmisteltava lakimuutos mahdollistaisi ensimmäisen uusintahakemuksen tekemistä kevyellä kynnyksellä, mutta sitä seuraavissa on myös tuotava esille, miksi aiemmilla kerroilla ei joitain asioita ole tuotu esille.

Mykkänen harmittelee, kuinka hankalaa kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden palauttaminen on. Vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen taannoinen protesti palautettavan ulkomaalaisen puolesta Finnairin lentokoneessa herätti keskustelua, joka Mykkäsen mielestä osoitti, että suomalaisten vahva enemmistö luottaa viranomaisiin.

- Suurin osa näkee asian niin, että ei voida mennä kohti yhteiskuntaa, jossa lentokoneessa toimitaan kapteenin ohjeiden vastaisesti ilman seuraamuksia -- tai että tällainen olisi hyväksyttävää.

- Semminkin, kun palautettava on lentokoneessa, ei voi tietää, onko hän rikosten takia käännytettävä vaiko pelkästään kielteisen turvapaikkapäätöksen takia palautettava, Mykkänen jatkaa.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon kanssa Mykkänen sanoo olevansa eri mieltä, onko mainitunlainen kansalaistottelemattomuus hyväksyttävää.

- Toisekseen Aallon esitys, että palautukset tulisi keskeyttää, on täysin suhteeton. Jos nyt keskeytettäisiin palautukset, koko järjestelmä romuttuisi ja turvapaikan voisi käytännössä saada vain ilmoittamalla.

Mykkänen haluaa haastaa Aaltoa kysymyksellä.

- Koen itsekin tuskaa lukiessani esimerkiksi ihmisestä, jolla on vaikea tilanne palata vaikkapa Kabuliin tai Bagdadiin. Mutta voisivatko Touko Aallon mielestä kaikki kabulilaiset tai bagdadilaiset, siis kymmenet miljoonat ihmiset, muuttaa turvapaikan saavina Suomeen?

Pisteytysjärjestelmä

Jotta Suomeen saataisiin enemmän osaavaa työperäistä maahanmuuttoa, Mykkänen väläyttää mahdollisuutta pisteytysjärjestelmän käyttöönottoon, jollainen on esimerkiksi Kanadassa ja Australiassa käytössä.

- Pisteytysmallia on suunniteltu ja se vaatii hallitustason mietintää. Ulkomaalainen voisi saada vaikka kahdeksi vuodeksi pisteytyksen kautta oleskeluluvan Suomeen.

Pisteytysmallin mahdollisuuden lisäksi Mykkäselle akuutimpi kehityskohde on työlupajonon tuntuva lyhentäminen. Tällä hetkellä Uudellamaalla työperäisen maahanmuuton työlupaa saa jonottaa jopa kahdeksan kuukautta. Tämä olisi tarkoitus vähintään puolittaa, Mykkänen sanoo.