lauantai 1. maaliskuuta 2014

MTV3: Maahanmuuttajien “Olen suomalainen” levisi myös Italiaan

MTV3: Maahanmuuttajien “Olen suomalainen” levisi myös Italiaan 1.3.2014
Helsingin Sanomat: Olen suomalainen -kappaleen uusi versio nousi uutiseksi Italiassa

Verkossa viime päivinä levinnyt video, jolla maahanmuuttajataustaiset suomalaiset laulavat Kari Tapion hitin “Olen suomalainen”, on nyt huomioitu myös Italiassa.

Toto Cutugnon “L'italiano”-hitistä tehdystä uudesta suomalaisversiosta on kerrottu muun muassa Corriere della serassa, stranieriinitalia.it-nettisivulla ja RAI 3 -kanavan uutisissa.

Corriere della seran mukaan jokainen suomalainen Kotkasta Rovaniemelle tuntee ainakin suositun karaokelaulun ensimmäisen säkeen.

YouTube-hitistä on tullut muutamassa päivässä “rasismia vastustavien kansallislaulu”, lehti kirjoittaa. Jutun yhteydessä esitellään myös Kari Tapion levynkantta vuodelta 1983.

Videosta kerrottiin perjantaina myös TG3-uutislähetyksen loppukevennyksessä. Sen mukaan video levittää maailmalle kuvaa monikulttuurisesta suomalaisesta yhteiskunnasta, joka ei kuitenkaan luovu perinteistään. Aivan kuten alkuperäinen italialaisversio, myös suomalainen cover nojaa vahvasti kliseisiin, jotka auttavat selittämään kansallista identiteettiä.

Toto Cutugno puolusti maahanmuuttajia

Corriere della serassa huomautetaan, että maahanmuuttajataustaisten uusi tulkinta laulun sanoista sopii hyvin yhteen Toto Cutugnon viime vuonna antaman lausunnon kanssa.

– Aito italialainen on se joka syntyy maassamme argentiinalaisille, venäläisille tai kiinalaisille vanhemmille, Cutugno totesi San Remon musiikkifestivaaleilla.

Cutugno oli kirjoittanut lauluun myös uuden säkeistön, jossa puhuttiin maahanmuuttajataustaisista italialaisista. “Huomenta Italia, monenlaiset italialaiset, joita me kutsumme EU:n ulkopuolelta tuleviksi, joilla on toisenvärinen iho, mutta joiden lippu on kolmivärinen”, säkeistö alkoi.

Italian lain mukaan ulkomaalaisten vanhempien Italiassa syntyvä lapsi saa vanhempiensa kansalaisuuden. Muun muassa maan presidentti Giorgio Napolitano on vedonnut kansalaisuuslain muuttamisen puolesta.

______________________________

Helsingin Sanomat: Olen suomalainen -kappaleen uusi versio nousi uutiseksi Italiassa

Uusi versio Olen suomalainen -musiikkikappaleesta on kerännyt mediahuomiota myös laulun alkuperämaassa Italiassa. Maanantaina netissä julkaistulla musiikkivideolla esiintyy yli 50 ihmistä, joilla on Suomen kansalaisuus, mutta joiden juuret ovat eri puolilla maailmaa.

Italialaisen kappaleen teki aikanaan tunnetuksi Suomessa edesmennyt laulaja Kari Tapio.

Italialaisviestimistä ainakin valtakunnallinen Rai 3 -televisiokanava ja Corriere Della Sera -lehti ovat kertoneet kappaleen uudesta suomalaissovituksesta.

"On upeaa nähdä, kuinka videomme hyvä sanoma on levinnyt näin nopeasti jopa laulun alkuperäismaahan Italiaan asti. Videota on myös näytetty kouluissa, ja sitä aiotaan näyttää tulevalla nykytaiteen festivaalilla, rasismin vastaisissa tapahtumissa ja monilla muilla foorumeilla. Eräs levy-yhtiö haluaa laulun kokoelmalleen ja ties mitä", kertoo musiikkivideon ideoinut ja tuottanut Helsingin Sanomien toimittaja Pekka Mykkänen.

"Menestys on ollut nopeampaa ja laajempaa kuin olisimme ikinä uskaltaneet toivoa. Videolla esiintyvät ihmiset ovat antaneet iloista ja onnellista palautetta. Vaikka netissä on paljon ilkeilyä videon tiimoilta, rakkaus, myönteisyys ja usko parempaan Suomeen on ottanut ainakin meidän mielissämme komean voiton", lisää Mykkänen.

Musiikkivideo on epäkaupallinen ja se on tehty talkoohengessä. Musiikkivideoprojektin tarkoituksena on ollut osallistua keskusteluun suomalaisuudesta.

Helsingin Sanomien sunnuntaisivuilla 2. maaliskuuta kerrotaan projektin synnystä ja uudelleensovituksen laulajista. Projektilla on myös omat sivut yhteisöpalvelu Facebookissa.

Musiikkivideo on nähtävillä Youtubessa. Videota oli katsottu lauantaina aamupäivällä yli 124 000 kertaa.