keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Verkkouutiset: Rakentaja väittää: SAK:n remonttiin ei toivottu ulkomaalaisia

Verkkouutiset: Rakentaja väittää: SAK:n remonttiin ei toivottu ulkomaalaisia 3.11.2010

SAK:n pääkonttorissa on paraikaa käynnissä toimistoremontti, jota tehdään pelkästään kotimaisella työvoimalla.

Verkkouutisten saamien tietojen mukaan urakkasopimuksessa pääurakoitsijan Jollaksen Rakennushuolto Oy:n kanssa on edellytetty, ettei ulkomaista työvoimaa käytetä lainkaan.

Vielä tiistaina SAK piti tärkeänä liittyen harmaan talouden torjuntaan, että "työntekijät saavat tasavertaisen kohtelun kansalaisuudesta riippumatta".

SAK:n talousjohtaja Arto Kuusiola kiistää, että asiasta olisi sovittu sen enempää kirjallisesti kuin suullisestikaan.

- Vaatimus on kohdistunut siihen, että kaikilta toimijoilta pitää olla tilaajavastuulain mukaiset ilmoitukset. Siitä ollaan sanottu tiukasti urakkaneuvotteluissa. Sellaisia aliurakoitsijoita ei saa olla, joita ei tunneta ja joilla ei ole asianmukaisia papereita.

Toinen sopijaosapuoli, työnjohtaja Esko Siljander Jollaksen Rakennushuolto Oy:stä muistaa asiat toisin.

Pitääkö paikkansa, että teillä olisi urakkasopimuksessa edellytetty, ettei ulkomaisia työntekijöitä käytetä ollenkaan?

- Kyllä.

On päätetty ja edellytetty näin?

- Kyllä, näin on edellytetty.

Millä perusteella?

- Mieluummin suositaan suomalaista ja ammattiliittoa.

Siljander kertoo, että asiasta sovittiin SAK:ssa urakkasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä. Paikan päällä olivat Siljanderin lisäksi SAK:sta talousjohtaja Arto Kuusiola sekä puheenjohtaja Lauri Lyly. Siljanderin mukaan asiasta sovittiin ainakin suullisesti.

Työnjohtaja Siljander muistelee, että tämä olisi hänen kohdallaan ensimmäinen työmaa, jossa tällaista ulkomaalaisiin kohdistuvaa vaatimusta olisi edellytetty.

SAK:n pääkonttorin toimistoremontti alkoi viime kesänä ja sen on tarkoitus kestää ensi kesään. Tällä hetkellä siellä työskentelee aliurakoitsijat mukaan lukien parisenkymmentä henkeä. Ketään ulkomaalaista ei ole ollut töissä, vahvistaa Siljander.

Myöhemmin Siljander soittaa takaisin ja haluaa täsmentää muisteltuaan asioita uudestaan, että kyse oli "toivomuksesta", ettei ulkomaista työvoimaa käytettäisi.

Mitään ei kirjattu papereihin, hän korostaa.