Aamulehti: Soini: Suomi voi hyötyä taakanjaosta 21.10.2015
Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Suomi voi hyötyä siitä, että EU-maat siirtävät keskinäisellä sopimuksella turvapaikanhakijoita maasta toiseen. Taakanjaossa turvapaikanhakijoita siirretään heitä eniten vastaanottaneista maista niihin EU-maihin, joihin on muuten tullut vähemmän turvapaikanhakijoita. Suomeen saapuu tänään 50 eritrealaista turvapaikanhakijaa Italiasta EU:n taakanjakopäätöksen perusteella. Berliinissä vieraileva Soini muistuttaa, että syyskuussa Suomeen on saapunut asukaslukuun suhteutettuna kolmanneksi eniten turvapaikanhakijoita koko EU:ssa. Vain Ruotsiin ja Saksaan on saapunut enemmän hakijoita verrattuna maan asukaslukuun.
- Kyse on vain turvapaikanhakijoista. Heidän turvapaikkahakemuksensa käsitellään Suomessa. Osa saa ehkä turvapaikan, osa ehkä ei, Soini muistuttaa.
Soini pitää edelleen kiinni siitä, että taakanjaon pitää perustua vapaaehtoisuuteen.
Ulkorajavalvonta Schengenin ehto
Saksan Ulkoministeri Frank-Walter Steinmeierin tavannut Soini penäsi myös EU:n ulkorajavalvonnan laittamista kuntoon. Soinin mukaan Schengenin sopimus voi toimia vain, jos ulkorajat saadaan valvottua. Schengenin sopimuksen mukaan ihmiset voivat liikkua sopimukseen kuuluvien maiden rajojen yli ilman rajatarkastuksia.
- Kun turvapaikanhakijat nyt saapuvat Suomeen, monet heistä ovat ylittäneet Schengenin rajat pari kertaa ja muita rajoja useita kertoja, Soini sanoi.
Lisää vapaakauppaa
Myös Steinmeier vaati EU:n ulkorajojen vahvistamista sekä työtä lähtömaissa pakolaisuuden hillitsemiseksi. Siinä missä Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista 70 prosenttia tulee Irakista, Saksaan ja moneen muuhun maahan suuri osa turvapaikanhakijoista tulee Libyan kautta Afrikasta.
- Meidän pitää kehittää ideoita, miten ihmiset voivat pysyä Afrikassa, Steinmeier sanoo.
Soinin mukaan on selvää, että pakolaiskriisin ehkäisy tarkoittaa vapaakaupan edistämistä. Soinin mukaan ihmisillä pitää olla taloudelliset mahdollisuudet pysyä lähtöalueillaan.
- Joko me otamme markkinoille tunisialaisia tavaroita tai sitten me otamme vastaan ihmisiä Tunisiasta, Soini sanoo.
Soinin mukaan EU:n tulee parantaa tilannetta muuttajien lähtöalueilla ja kriisipesäkkeissä pehmein keinoin, joita ovat muun muassa diplomatia, kauppapolitiikka, maatalouspolitiikkaa ja kehitysapu.