Yle: Viisi vinkkiä: Näin murrat rasistisia rakenteita 19.10.2015
Tutkija Karin Creutz ja bloggaaja Koko Hubara kertovat, miten tavis voi tehdä yhteiskunnasta suvaitsevaisemman.
Rakenteellinen rasismi on yhteiskunnan käytäntöihin, lakeihin ja instituutioihin piileytyvää syrjintää.
Käytännössä se voi tarkoittaa vaikka sitä, että työn tai asunnon saaminen on Suomessa vaikeampaa, kun hakemuksissa lukee ulkoeurooppalainen nimi. Tai sitä, että somalitaustaisille tytöille suositellaan lähihoitajan ammattia lääkärin sijaan.
Helsingin yliopiston tutkija Karin Creutzin mukaan rakenteellisesta rasismista tulee helposti itseään toteuttava ilmiö:
- Kun ihmisille ei anneta samanlaisia mahdollisuuksia, se ylläpitää sitä rakennetta, jossa tietyt osat väestöstä eivät koskaan pääse yhdenvertaiseen asemaan muiden kanssa.
Creutz työskentelee Etnisten suhteiden ja nationalismin tutkimuskeskuksessa. Hänen mukaansa suomalaisessa yhteiskunnassa on jonkinlainen pohjarasismi.
- Eli jotkut ihmiset nähdään alempiarvoisina ja yhteiskuntaan kuulumattomina.
Tämän on huomannut myös bloggaaja Koko Hubara. Ruskeat tytöt -blogia kirjoittava Hubara on syntynyt Vantaalla, mutta hänkin on lähettänyt satoja työhakemuksia pääsemättä haastatteluun. Jos haastatteluun on päässyt, Hubara on saanut vastata kyselyihin syntyperästä.
- Se lähtee jo ihan sieltä ala-asteelta: on esimerkiksi ollut jotenkin ihmeellistä, että mä olen ollut hyvä koulussa, koska sitä ei ole odotettu minulta, Hubara sanoo.
- Mä olen ollut täällä aina, suomi on mun äidinkielini, ysin keskiarvo, laudaturin paperit, evankelisluterilainen tausta. Silti mua syrjitään, Hubara kertoo.
Rasismia on helppo vastustaa puheen tasolla. Kinkkisempää on yrittää olla olemassa ja elää osana yhteiskuntaa niin, ettei osallistuisi rasistisen rakinteiden ylläpitämiseen tai vahvistamiseen. Creutz ja Hubara antoivat YleX Etusivun haastattelussa käytännön esimerkkejä siitä, mitä tavis voi tehdä purkaakseen rakenteellista rasismia.
1. Haasta itsesi ajatusleikkiin
Karin Creutzin mukaan kaikki voivat tehdä itselleen simppelin ajatusharjoituksen, jossa tulee testanneeksi omia asenteitaan.
- Ajattelenko mä tasavertaisesti ja yhdenvertaisesti kaikista? Onko mulla ennakkoluuloja ihmisiä kohtaan ja mistä ne johtuvat? Creutz listaa.
2. Vuokraa asuntosi Hassanille
Bloggaaja Koko Hubara muistuttaa, että rakenteiden purkaminen vaatii tietoista toimintaa. Esimerkiksi tilanteessa, jossa vuokra-asuntoon pyrkii asukkaiksi Jukka tai Hassan, kannattaa vuokranantajan yrittää voittaa omat ennakkoluulonsa.
- Eli vuokrata asuntonsa sille, josta ajattelee, että tämä nyt saattaa olla raiskaaja tai rikollinen. Jonkun on otettava se ensimmäinen askel, Hubara selittää.
Hubaran mukaan myös erilaiset kiintiöt ovat hyviä keinoja karsia rakenteellista rasismia. Työnhakutilanteessa työhakemuksista voidaan myös peittää hakijoiden tietoja, jotta ne eivät vaikuta rekrytointiin.
- Näin ei päädytä syrjimään iän, sukupuolen tai oletetun etnisyyden takia.
3. Mieti, ketä äänestät
Tavallisen ihmisen on hyvin vaikea muuttaa yhteiskunnan rakenteita yksikseen. Harva meistä on yhteiskunnassa niin suuri vallankäyttäjä, että pystyisi murtamaan kokonaisen yhteiskunnan toimintamalleja.
- Sen takia kannattaa miettiä tosi tarkkaan, ketä äänestää, Hubara sanoo.
4. Kuluta muutakin kuin Hollywood-viihdettä
Uusia ajatuksia voi hakea myös kulttuurin parista. Creutz ohjeistaa katsomaan totutusta poikkeavia elokuvia. Lukemiseksi hän suosittelee esimerkiksi Suomessa asuvan irakilaiskirjailija Hassan Blasimin kirjallisuutta.
- Hae uutta näkökulmaa asiaan, äläkä ota vastaan sitä valmiiksi pureskeltua vihapuhetta, Creutz neuvoo.
5. Kohtaa ihminen ihmisenä
- Käy tutustamassa ihmisiin vaikka vastaanottokeskuksissa ja huomaa, että täällä on ihan tavallisia perheitä, jotka yrittää sitä omaa arkielämää elää, Creutz kehottaa.