tiistai 27. lokakuuta 2015

MTV: Magneettimedian holokausti- ja maahanmuuttojuttu läpäisivät sananvapausseulan – ei rikosta

MTV: Magneettimedian holokausti- ja maahanmuuttojuttu läpäisivät sananvapausseulan – ei rikosta 27.10.2015

Magneettimedia-ilmaisjakelulehdessä huhtikuussa julkaistut holokausti- ja maahanmuuttojuttu eivät täytä rikoksen tunnusmerkistöä, linjaa apulaisvaltakunnansyyttäjä.

Kirjoituksia oli tutkittu epäiltynä kiihottamisena kansanryhmää kohtaan. Tutkintapyynnön oli tehnyt yksityishenkilö.

Holokaustikirjoituksessa esitettiin eri juutalaisryhmien käyttävän holokaustia hyväkseen taloudellisten ja poliittisten päämäärien saavuttamiseksi. Lisäksi jutussa väitettiin juutalaisten terroristijärjestöjen syyllistyvän väkivaltaan holokaustin kyseenalaistavia kohtaan.

Poliisi katsoi jo esitutkinnassa, että kirjoitusta voitaisiin pitää sananvapauden piiriin kuuluvana, koska se kohdistui tiettyihin tahoihin eikä juutalaisiin yleensä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske totesi lisäksi, ettei esimerkiksi poliittisia tavoitteita ajavia ryhmiä voida pitää kiihottamissäännöksen suojaamina tahoina, vaikka niiden jäsenet tunnustaisivatkin tiettyä uskontoa.

"Mautonta muttei rikollista"

Toisessa kirjoituksessa arvosteltiin lähinnä Suomen Punaista Ristiä, mediaa ja poliisia. Kirjoitus oli poliisin arvion mukaan voimakkaasti maahanmuuttovastainen ja jopa mauton.

Siinä ei kuitenkaan Kalskeen mukaan esitetty selkeästi kaikkiin maahanmuuttajiin kohdistuvia solvaavia tai panettelevia yleistyksiä.

– Huomioon ottaen, että maahanmuutto- ja pakolaiskysymys on sekä kansainvälisesti että kansallisesti merkittävä yhteiskuntapoliittinen kysymys, ei kirjoitus kärkevyydestään ja provokatiivisuudestaan huolimatta täytä kiihottamisrikoksen tunnusmerkistöä, Kalske totesi esitutkinnan rajoittamispäätöksessä.

Magneettimedia-lehteä julkaisee Pohjoinen Perinne -yhdistys. Lehti ilmestyy painettuna muun muassa Oulussa, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Aiemmin samannimistä lehteä julkaisi tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen Oy. Yhtiö sekä lehden aiempi päätoimittaja on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Tuomio tuli juutalaisvastaisesta kirjoittelusta. Päätoimittajaa rangaistiin 90 päiväsakolla ja yhtiötä 45 000 euron yhteisösakolla.