tiistai 20. lokakuuta 2015

Talouselämä: Poliisilta huolestuttava havainto: vastaanottokeskusten ympärillä hyörii rekrytointiryhmiä

Talouselämä: Poliisilta huolestuttava havainto: vastaanottokeskusten ympärillä hyörii rekrytointiryhmiä 20.10.2015

Ulkomaisen työvoiman alipalkkaus on yleinen harmaan talouden ilmenemismuoto kiinteistöpalvelualalla, ilmenee PAMin ja Kiinteistötyönantajien tilaamasta selvityksestä.

Valtaosa - 76 prosenttia - vastanneista alan yrityksistä ja 88 prosenttia luottamushenkilöistä pitää ulkomaisen työvoiman alipalkkausta tärkeänä tai kohtalaisen tärkeänä harmaan talouden ilmenemismuotona.

Verohallinnon, poliisin ja aluehallintoviranomaisten mukaan ulkomaalaisten työntekijöiden alipalkkausta koskevat tapaukset ovat lisääntyneet siivousalalla nopeasti 2010-luvulla. Myös PAMin tietoon tulevien alipalkkaustapausten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina.

Tällä hetkellä poliisilla on havaintoja vastaanottokeskusten ympärillä toimivista rekrytointiryhmistä, tiedote kertoo.

"Vaarana on, että ihmissalakuljettajille velkaantuneet turvapaikanhakijat ja oleskeluluvan saaneet pakotetaan maksamaan velkojaan alipalkatulla työllä. Viimeistään nyt olisikin aika kriminalisoida alipalkkaus ja täydentää lainsäädäntöä palkkarikoksen käsitteellä", PAMin yhteiskuntasuhteiden vastaava Hanna Kuntsi sanoo.

Selvityksen mukaan harmaan työvoiman käyttöä pidetään alalla lähes yhtä merkittävänä ongelmana kuin ulkomaalaisten työntekijöiden alipalkkausta. Harmaa työvoima ilmenee pimeiden palkkojen maksamisena ja työnantajamaksujen laiminlyönteinä.

"PAM ja raportin mukaan pääosa yrityksistäkin kannattaa rakennusalalla käytössä olevien harmaan talouden torjuntakeinojen laajentamista kiinteistöpalvelualalle. Tällaisia ovat esimerkiksi veronumeromenettely ja palvelunostajan ilmoitusvelvollisuus palvelua suorittavista henkilöistä ja yrityksistä", Kuntsi sanoo.

PAMin mukaan julkisia hankintoja koskevan hankintalain uudistamisessa tarjouksen johtavaksi valintakriteeriksi pitää säätää paras hinta-laatu -suhde. Myös tilaajavastuulakia tulisi uudistaa todellisen, sopimuksenaikaisen vastuun suuntaan.