keskiviikko 28. lokakuuta 2015

HS: ”Ei tule mitään”

Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: ”Ei tule mitään” 28.10.2015

Toisin kuin muutamat niin sanotut maahanmuuttokriitikot sanovat, Suomeen viime kuukausina tulleet pakolaiset eivät ole ainoastaan kulueriä hyvinvointivaltiolle. Jos sotaa ja tuhoa pakenevat ihmiset ”epäinhimillistää”, heidät voi myös laskea siksi arvokkaaksi työvoimapanoksen lisäykseksi, jota ikääntyvä ja kestävyysvajeinen Suomi tarvitsee. Kaikki riippuu siitä, miten pakolaisten kotoutuminen ja työllistyminen onnistuu.

Rakennusteollisuus ja työ- ja elinkeinoministeriö haluaisivat kouluttaa Suomesta turvapaikan saavia rakennusalalle. Arvioidaan, että alalle tarvitaan tulevina vuosina runsaasti lisää työvoimaa.

Jotta tulisi selväksi se, että kokonaisedun rinnalla on usein osaoptimointia, rakennusalan työntekijöitä edustava Rakennusliitto tyrmäsi idean. ”Hyvää tarkoittavaa teoriapuhetta, mutta ei ollenkaan realismia mukana. Ei tule mitään”, liiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi kuittasi (HS 27.10.). Liiton laskelmointi mennee siten, että kun työvoimasta tulee pulaa, liiton jäsenten mahdollisuudet parempiin palkkoihin kasvavat.

Kotouttamista ja kouluttamista suunnittelevien kannattanee kuitenkin valita kokonaisedun tie ja tarttua Rakennusteollisuuden ehdotukseen.