Yle: Presidentti Niinistö: Jossain menee raja, kuinka paljon voimme ottaa pakolaisia 17.10.2015
Presidentti pitää kotouttamista tärkeänä asiana, mutta painottaa sitä, että pakolaiset elävät Suomen arvojen mukaan.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi lauantaina Ylen Ykkösaamussa, että pakolaisvirta tulee kasvamaan lähivuosina. Niinistön mukaan on tärkeää, että turvapaikanhakijoiden kotouttaminen onnistuu.
– Nyt keskustelussa on hyvä suunta, koska puhutaan, miten ihmisiä kotoutetaan Suomeen.
Presidentti korostaa suomalaisten arvojen noudattamista maahantulijoilta, kun häneltä kysytään kantaväestön ja pakolaisten ristiriidoista.
– Käytän nyt hieman kulunutta ja paljon haukuttua termiä "maassa maan tavalla". Mikä tarkoittaa demokratian, tasa-arvon, ihmisoikeuksien kunnioittamista niin kuin Suomessa on opittu kunnioittamaan. Sen ulkopuolelle jää paljon, missä ihmisen monikulttuurisuus voi toimia, presidentti kommentoi pakolaisten kotouttamisen ehtoja.
Presidentin mukaan Suomeen tulevat pakolaiset eivät tule autettavaksi, vaan he haluavat osallistua itse oman elämänsä rakentamiseen.
– Meidän täytyy tuntea vastuumme ihmisyydestä.
Niinistö sanoo, että jossain menee raja, kuinka paljon Suomi voi ottaa vastaan pakolaisia. Hänen mukaansa tässä pitää ottaa huomioon Suomen työttömyystilanne.
Turkin kanssa neuvotellaan etujen ja rasitteiden tasaamisesta
Pakolaiskysymys nousi esille myös Niinistön Turkin-vierailulla. Turkkiin on tähän mennessä saapunut yli 2 miljoonaa sotaa pakenevaa syyrialaista. Puskurina Eurooppaan toimiva Turkki käykin nyt EU:n kanssa keskusteluja pakolaistilanteen ratkaisemisesta.
Niinistö myöntää, että näissä keskusteluissa EU:n on otettava huomioon Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kasvavat valtapyrkimykset. Hän ei kuitenkaan ota kantaa Erdoğanin asemaan.
– Tietysti kun katsoi sitä Turkin yleistä ilmapiiriä ja keskustelua, niin kyllä siellä huolta tunnetaan, että hän on huomattavasti vahvistamassa presidentin asemaa, Niinistö muotoilee.
Niinistö kuitenkin painottaa, että EU:n neuvotteluissa vastapainona on monien ihmisten elämä. Samalla hän muistuttaa, että Turkki on jo tähän mennessä tehnyt moninkertaisesti enemmän pakolaisten auttamisessa kuin Eurooppa.
– Tässä täytyy sitten ymmärtää toisaalta tämä Euroopan tarve, mutta myöskin se Turkin tilanne, joka on ollut aika vaativa heille.
Niinistö ei pidä EU:n ja Turkin välisiä keskusteluja kaupantekona pakolaisilla.
– Ehkä lievempi muoto olisi puhua etujen tai rasitteiden tasaamisesta. Ihan selvästi turkkilaiset tietävät, että heitä tarvitaan ja heitä tarvitaan kipeästi, Niinistö sanoo.
Turkki on suunnitellut Syyrian puolelle pakolaisia varten perustettavasta turvavyöhykkeestä, joissa perheille annettaisiin pieni pala maata ja oma asuinrakennus. Niinistö sanoo suunnitelmien tuoneen hänelle mieleen Karjalan evakoiden asuttamiset sotien jälkeen. Niinistön mukaan Erdoğan oli kiinnostunut Suomen ratkaisuista.
– Kerroin [hänelle] sen, että Suomi asutti yli kymmenen prosenttia väestöstään, eli karjalaiset. Ja että se sujui juuri tällaisella mallilla. Oli niitä pientiloja ja kaupungeissa sitten siirtolaistontteja, joille porukalla rakensivat.