Turun Sanomat: ”Kuka suomalainen olisi valmis elämään telttaleirillä?” 19.10.2015
Kuva Turkin rannalle huuhtoutuneesta Aylan-pojan ruumista havahdutti monia pakolaiskriisin karuun todellisuuteen syyskuussa. Rannalle huuhtoutuneet pakolaisten ruumiit ovat kuitenkin jokaviikkoinen ilmiö Turkissa, jossa pakolaiskriisi on ollut aivan iholla jo neljä ja puolivuotta.
Siellä kriisin mittasuhteet ovat olleet tähän asti toista luokkaa kuin Euroopassa. Esimerkiksi vain muutaman päivän aikana Turkin puolelle saapui YK:n mukaan kerralla yli 130 000 pakolaista, kun Isis hyökkäsi Kobanen kaupunkiin syyskuussa 2014.
– Kun Euroopassa puhutaan tuhansista, täällä on puhuttu sadoista tuhansista. Isiksen valloittaessa Kobanea, he kaikki tulivat yhteen maahan ja vieläpä Turkin köyhimmälle alueelle. Ei siitä kukaan täällä sanonut mitään, hehän olivat äärimäisessä hädässä, toteaa pitkään Turkissa asunut ja siellä työskennellyt toimittaja-kirjailija Reeta Paakkinen.
Turkin pakolaistilanteesta uusimpaan kirjaansa Kuun ja tähden mailla – Elämää Turkissa ja Kyproksella (Atena 2015) kirjoittaneen Paakkisen mukaan auttamishalut alkavat turkkilaisilta hiljalleen hiipua, sillä kriisi on kestänyt maassa jo niin pitkään.
Ensimmäiset syyrialaiset saapuivat Turkkiin jo parin kuukauden sisällä sisällissodan alettua. Nyt maassa on noin 2,5 miljoonaa Syyriasta ja Irakista paennutta.
– Istanbulin liikenneruuhkassa saattaa näkyä lapsia kerjäämässä. Lisäksi on voinut huomata, kuinka purettuihin taloihin on saapunut asukkaita ja slummeihin tullut lisää väkeä.
Paakkinen uskoo, että mitä enemmän Turkkiin saapuu väkeä, sitä enemmän toivo uusilta tulijoilta vähenee.
Moni Turkkiin jäänyt syyrialainen on joutunut riistopalkoilla töihin elättääkseen itsensä, vaikka taskussa olisi jopa korkeakoulututkinto.
– Rajaseuduilla käytetään halpatyövoimaa, ja pakolaisille on aivan polkupalkkoja. Jopa puolet turkkilaisen minimipalkasta saattaa olla syyrialaisen pakolaisen palkka. Jotkut työnantajat käyttävät tilannetta hyväkseen.
Turkin 25 leirillä on tällä hetkellä vajaa 300 000 Syyriasta ja Irakista paennutta. Paakkinen ymmärtää hyvin, miksi moni ei halua jäädä Turkkiin tai siellä oleville leireille samanaikaisesti, kun Suomessa puhutaan uusia leirien tukemisesta.
– Kuka suomalainen olisi valmis elämään telttaleirillä neljä-viisi vuotta? Mitkä ovat mahdollisuudet saada kunnon elantoa, elättää perhe ja mennä naimisiin? Hyvinvointivaltion ihmiset eivät tunnu ymmärtävän sitä, että jos ei elätä itseään työssä käymällä, on toimeen tuleminen hyvin vaikeaa, koska ei ole asumistukia, lapsilisiä ja laadukas koulutuskin maksaa.
Toisaalta Paakkinen näkee järkeä siinä, että pakolaiset haettaisiin suoraan leiriltä, mikäli se saataisiin todella onnistumaan. Tällä hetkellä todellisuus on kuitenkin toinen.
– Tietenkin se antaisi tulevaisuudenvisiota leireillä oleville, että sieltä voi oikeasti päästä perustamaan uutta elämää, eikä kannatta lähteä salakuljettajien kynsiin.