Yle: Syyhy iski Hennalan hätämajoituskeskukseen – "epidemia voi olla hankalasti taltutettavissa" 26.10.2015
Hätämajoitusyksikössä Lahdessa on aloitettu lääkehoidot syyhytartuntojen takia. Sairastuneiden tarkkaa määrää ei vielä tiedetä, sillä taudin itäminen kestää jopa neljä viikkoa.
Syyhyepidemian takia kaikki Hennalan hätämajoitusyksikössä olevat lapsiperheet ja lapset saavat syyhyhoidon. Päijät-Hämeen keskussairaala on tilannut sata lääkeannosta sekä hankkinut voidehoitoja epidemian taltuttamiseksi.
– Koska syyhy tarttuu ihmiskontaktissa, perheet ja lapset pyritään pitämään toisistaan erillään, kertoo infektioylilääkäri Juha Salonen.
Tautitapauksia on todettu toistaiseksi noin 15, mutta todellinen määrä voi olla huomattavasti suurempi, sillä syyhyn itämisaika on jopa neljä viikkoa.
Oireita saaneille annetaan sekä suun kautta otettava lääke että voidehoito. Oireettomille tarjotaan voidehoitoa, joka uusitaan viikon kuluttua.
– Epidemia voi olla hankalasti taltutettavissa, koska hätämajoituskeskuksesta on paljon ihmisiä samassa tilassa. Ihmisten liikkumista on myös hankala hallita, kun hätämajoitusyksikköön tulee ja sieltä lähtee väkeä, toteaa Salonen.
Hoidettavia on paljon, mutta tarkkaa määrää ei Salosen mukaan voi vielä arvioida.
Opettajat tilapäisesti Hennalaan
Syyhyepidemia lykkää myös lasten koulun aloitusta. Hennalan koululaisten piti lähteä opintielle maanantaina, mutta varotoimenpiteenä aloitus siirtyy keskiviikolle.
Sitä ennen opettajat tulevat Hennalaan, johon on järjestetty luokkatilat opetusta varten.
– Järjestely on tilapäinen. Koululaiset siirtyvät mahdollisesti jo ensi viikolla Kärpäsenmäen ja Salinkallion kouluihin kuten on suunniteltu, kertoo Hennalan hätämajoitusyksikön johtaja Markku Heikkilä SPR:stä.
Toistaiseksi ainoastaan lasten leikkihuone on suljettu syyhyn leviämisen estämiseksi. Mikäli muitakin tiloja käsitellään ja joudutaan sulkemaan, SPR:llä on valmius telttamajoituksen järjestämiseen alueelle.
Taudin alkuperästä ei ole tietoa. Heikkilä muistuttaa, että syyhyä tavataan myös suomalaisissa yhteisöissä.
– Voi olla, että tauti ei ole tullut turvapaikanhakijoiden mukana vaan esimerkiksi lahjoitetuissa vaatteissa tai tavaroissa.