maanantai 29. tammikuuta 2018

Iltalehti: Etelä-Saimaa: Nuori turvapaikanhakija kuoli Konnunsuon vastaanottokeskuksessa

Iltalehti: Etelä-Saimaa: Nuori turvapaikanhakija kuoli Konnunsuon vastaanottokeskuksessa 29.1.2018
Iltalehti: Turvapaikanhakijan kuolema kuumensi tunteet Konnunsuon vastaanottokeskuksessa: poliisi kutsuttiin paikalle - ”Äänenpainot oli kovilla ja vähän tavaraa lensi”

Nuori turvapaikanhakija on kuollut Joutsenon vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikössä Konnunsuolla Etelä-Karjalassa, uutisoi Etelä-Saimaa-lehti.

Kyseessä on lehden mukaan nuori, Pohjois-Afrikasta kotoisin oleva turvapaikanhakija.

Kuolemantapaus sattui sunnuntaina.

Pakkopalautuksia vastustavan Right to live - Stop Deportationsin mukaan turvapaikanhakija surmasi itsensä pakkopalautuksia vastustaakseen.

Vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen ei yksityisyydensuojan takia ota kantaa väitteeseen.

Kähkönen ei Etelä-Saimaan jutussa ota kantaa väitteeseen.

Hän kuitenkin kommentoi lehdelle, että aiemmin Konnunsuolla kaksi turvapaikanhakijaa on kuollut vastaanottokeskuksen 25-vuotisen historian aikana. Aiemmin vastaanottokeskuksessa on tapahtunut yksi itsemurha ja yksi luonnollinen kuolema.

__________________________

Iltalehti: Turvapaikanhakijan kuolema kuumensi tunteet Konnunsuon vastaanottokeskuksessa: poliisi kutsuttiin paikalle - ”Äänenpainot oli kovilla ja vähän tavaraa lensi”

Nuori pohjoisafrikkalainen turvapaikanhakija menehtyi sunnuntaina Joutsenon vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikössä Konnunsuolla.

Vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen kertoo Iltalehdelle, että kuolema tapahtui tavallisessa asuinhuoneessa, eikä turvapaikanhakija ollut esimerkiksi eristettynä. Henkilön yksityisyyden suojan vuoksi huoneessa ei ollut kameroita. Kähkönen ei yksityisyyden suojan vuoksi vahvista miehen kuolintapaa.

Kun tieto menehtymisestä saavutti muut säilöönotetut turvapaikanhakijat, he kokoontuivat Stop Deportations -kollektiivin mukaan säilöönottoyksikön toimiston eteen vaatimaan vastauksia siihen, miksi heitä pidetään vankina.

Kähkönen kommentoi, että säilöönotetut olivat ymmärrettävistä syistä surullisia ja että tunteet rupesivat kiihtymään.

- Rauhattomuutta, äänenpainot oli kovilla ja vähän tavaraa lensi. Ei suoranaista väkivaltaa ollut, mutta tilanteen eskaloitumisen uhka, Kähkönen sanoo.

Paikalle kutsuttiin Kähkösen mukaan työ- ja asuinturvallisuuden vuoksi poliisit, joiden valvonnassa työntekijät ja säilöönotetut keskustelivat tapahtuneesta. Keskusteluyhteys oli Kähkösen mukaan hyvä, ja keskustelussa päästiin yhteisymmärrykseen. Suojavarusteisiin pukeutuneet poliisit olivat vastaanottokeskuksessa reilun tunnun ajan.

Apua tarjolla

Tapahtuman käsittely vastaanottokeskuksessa on jatkunut tänään.

- Ollaan luonnollisesti tarjottu keskusteluapua muille säilöönotetuille, ja terveydenhuoltohenkilökunta on ollut paikalla, Kähkönen kertoo.

Kähkösen mukaan paikalle pyydetään lääkäri tarpeen vaatiessa.

Säilöönottoyksikössä on tällä hetkellä 33 asukasta. Tilaa on tarkoitus laajentaa, jonka jälkeen siellä on 69 paikkaa.

Iltalehti ei tavoittanut iltapäivällä tapauksen tutkinnanjohtajaa.