Yle: Naisten omasta uimahallivuorosta syntyi äläkkä Jyväskylässä: maahanmuuttovastaiset uhkaavat kuvata vuorolle tulijoita nettiin 19.1.2018
Jyväskylän kaupunki on pyytänyt poliisilta toimintaohjeita, mikäli tänään järjestettävän naisten uimavuoron ympärille syntyy selkkaus.
Jyväskylän kaupunki tiedotti alkuviikosta, että Vaajakosken kaupunginosassa uimahalli Wellamossa aletaan kokeiluluonteisesti järjestää kerran kuussa yksinomaan naisille tarkoitettuja uimahallivuoroja.
Järjestelystä syntyi tuoreeltaan kohu, kun perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu- ja Jyväskylän kaupunginhallituksen jäsen Teemu Torssonen otti asiaan kovasanaisesti kantaa. Hän moitti vuoroa yksinomaan maahanmuuttajaväestölle suunnatuksi ja kritisoi muun muassa burkinin eli koko vartalon peittävän uima-asun sallimista uimahallissa, jossa "uimasortsitkin ovat olleet kielletyt".
Keskustelu vuoron ympärillä on virinnyt sittemmin myös sosiaalisen median maahanmuuttovastaisilla sivuilla, joilla on uhattu kuvata vuorolle tulijoita ja striimata kuva suoraan internetiin.
Poliisiin oltu yhteydessä
Jyväskylän kaupungin liikunta- ja kulttuuritoimen palvelujohtaja Ari Karimäki sanoo, että asiasta noussut kohu ja verkon kovasanainen keskustelu on rekisteröity myös kaupungilla. Ensimmäinen naisten uimahallivuoro järjestetään uimahallilla tänä iltana.
Karimäen mukaan uimahallin henkilöstöä on ohjeistettu asian tiimoilta, lisäksi kaupunki on ollut yhteydessä Sisä-Suomen poliisiin.
– Myös poliisi on valmiudessa, jos heitä tarvitaan. Toivotaan, että se osaltaan vaikuttaa niin, että kaikki sujuu normaalisti, hän toteaa.
Tasa-arvovaltuutettu hyväksyy
Karimäki sanoo, että kaupungilla yllätyttiin asiasta syntynyttä kohua. Hänen mukaansa naisten omat vuorot esimerkiksi uimahalleissa ja kuntosaleilla ovat eri puolilla maata tavallisia.
– Suomessa eri uimahalleissa naisille tarkoitettuja vuoroja on ollut varmaan 10–15 vuotta. [Jyväskylän] Kaupungille on tullut asiasta toiveita niin kantaväestön kuin maahanmuuttajien osalta pitkään, Karimäki kertoo.
Jyväskylässä vuoron aloittaminen tuotiin valtuutettujen päätettäväksi osana kaupungin hyvinvointisuunnitelmaa.
– Ja kun päättäjät näyttivät asialle vihreää valoa, tietysti haluamme asiaa kokeilla.
Esimerkiksi tasa-arvolaki hyväksyy naisille tai miehille jaettavat liikuntavuorot, sillä ne voi tasa-arvovaltuutetun mukaan perustella häveliäisyyssyillä.
Jyväskylän kaupungin mukaan burkinin ja märkäpuvun käyttö uimahallissa on sallittua, kun ne on tehty tarkoitukseen suunnatusta materiaalista.