keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Iltalehti: Syyriaan matkustaneiden suomalaisten syytteet hylättiin - ei näyttöä terroristisesta tarkoituksesta

Iltalehti: Syyriaan matkustaneiden suomalaisten syytteet hylättiin - ei näyttöä terroristisesta tarkoituksesta 24.1.2018

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki syytteet terrorismirikoksista niin sanotussa terrorismirikosvyyhdissä.

Helsingin käräjäoikeus antoi päätöksensä tapauksessa keskiviikkona aamupäivällä.

Syytettyjen miesten todettiin yhtä lukuun ottamatta syyllistyneen talousrikoksiin, joista määrättiin ehdollista vankeutta. Terrorismirikoksiin liittyvät syytteet hylättiin.

Kolmea suomalaismiestä syytettiin oikeudessa muun muassa terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta.

Syyttäjän mukaan miesten päämääränä oli matkata Syyriaan ja liittyä Katiibat al-Muhajireen -oppositioryhmään, joka taisteli Syyrian joukkoja vastaan. Syyttäjän mukaan kyseessä oli terroristiryhmä.

Suunnitelmat jäivät kesken, kun miehet kuulivat yhteyshenkilönsä kuolleen taistelussa. Joukon johtajaksi väitetty 33-vuotias helsinkiläismies ja 37-vuotias espoolaismies menivät tästä huolimatta Syyriaan. 33-vuotias Hämeenlinnasta lähtöisin oleva mies palasi sen sijaan Turkista takaisin Suomeen.

Syyttäjän mukaan vastaajat syyllistyivät terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmisteluun laatimalla yhdessä suunnitelman terroristisessa tarkoituksessa tehtävien murhien, muiden henkirikosten sekä törkeiden pahoinpitelyiden tekemisestä Syyriassa.

Ei näyttöä

Käräjäoikeuden mukaan terrorismirikoksissyytteiden osalta kertyi näyttöä siitä, että vastaajilla oli ajatus lähteä Syyriaan taistelemaan opposition puolella maan hallituksen joukkoja vastaan.

Käräjäoikeuden mukaan pelkkä päätös taisteluihin osallistumisesta ilman terroristista tarkoitusta ei kuitenkaan täytä syytteessä tarkoitetun rikoksen tunnusmerkistöä. Suunnitelman ja terroristisen tarkoituksen olemassaolosta ei kertynyt näyttöä.

Oikeuden mukaan eniten näyttöä tapauksessa kertyi matkan johtajana toimineen, 33-vuotiaan helsinkiläisen osalta. Mies oli lähtenyt Syyriaan taistelutarkoitukseen viittavalla tavalla varustautuneena sekä hänellä oli jo aiemmin syntyneitä kontakteja muihin vierastaistelijoihin ja KAM-ryhmittymään. Mies oli käynyt Syyriassa jo aiemmin, ja tavannut siellä muun muassa vierastaistelijan, joka sittemmin oli tuomittu Ruotsissa elinkautiseen osallistumisestaan "vääräuskoisten" teloittamiseen ja päiden irrottamiseen.

Helsinkiläismies itse kiisti syytteet ja kertoi matkanneensa Syyriaan tekemään avustustyötä. Mies olikin esittänyt runsaasta avustustyöhön viittavaa kuva- ja asiakirjatodistelua oikeudessa.

Oikeus totesi, että ulkoisista ennusmerkeistä huolimatta ei voida katsoa, että miehellä olisi ollut yksityiskohtainen ja toteuttamiskelpoinen suunnitelma tai päätös osallistua KAM:n terroristiseen toimintaan.

Oikeus painotti, että terrorismirikoksesta tuomitseminen edellyttää poikkeavaa tavoitteellisuutta ilman väliin jääviä epävarmuustekijöitä. Näin ollen kaikki syytteet terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmistelusta hylättiin.

33-vuotiasta helsinkiläismiestä syytettiin myös koulutuksen antamisesta terrorismirikoksen tekemistä varten.

Käräjäoikeuden antamassa tuomion tiivistelmässä todetaan, että pääsyytetyn hallusta oli löytynyt taistelijan kouluttamiseen soveltuvaa aineistoa, mutta näyttöä ei löytynyt siitä, että aineistoa olisi käytetty tai yritetty käyttää terroristisessa tarkoituksessa. Oikeudessa syytetty kertoi, että häntä oli pyydetty antamaan sotilaallista koulutusta Syyriassa, mutta hän oli ilmoittanut kieltäytyneensä.

37-vuotiasta espoolaista opettajaa puolestaan syytettiin värväyksestä terrorismirikoksen tekemiseen, sillä hän latasi Syyriasta Youtubeen videon, jonka nimi oli Kutsu Syyriaan. Videolla kutsuttiin henkilöitä Syyriaan tekemään jihadia uskonnollisena velvollisuutenaan.

Oikeuden mukaan asiassa ei kuitenkaan löytynyt näyttöä, että videolla olisi tarkoitus saada ihmisiä osallistumaan terroristiseen toimintaan. Oikeuden mukaan videosta ei löytynyt suoria tai epäsuoria viittauksia terrorismina pidettävään toimintaan eikä se ole rinnastettavissa esimerkiksi Isisin värväysvideoihin.

Tuomiot talousrikoksista

Joukon johtajaksi syytetty helsinkiläismies tuomittiin kahdesta veropetoksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

33-vuotias hämeenlinnalaismies puolestaan tuomittiin 1,5 vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä veropetoksesta, työeläkevakuutusmaksupetoksesta sekä kahdesta normaalimuotoisesta veropetoksesta.

Myös kolmas suomalainen, joka ei ollut matkaseurueessa, tuomittiin vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä veropetoksesta ja törkeästä eläkevakuutusmaksupetoksesta.

Syyttäjän näkemyksen mukaan talousrikoksilla rahoitettiin matkaa Syyriaan.

37-vuotias espoolainen opettaja vapautettiin kaikista syytteistä.