keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Iltalehti: Yli 2 200 turvapaikanhakijaa katosi viranomaisilta Suomessa viime vuonna - kolmen viime vuoden ajalta kadonneita jo yli 6 000

Iltalehti: Yli 2 200 turvapaikanhakijaa katosi viranomaisilta Suomessa viime vuonna - kolmen viime vuoden ajalta kadonneita jo yli 6 000 31.1.2018

Migrin arvion mukaan hieman alle puolet kadonneista turvapaikanhakijoista on poistunut Suomesta.

Migrin eli maahanmuuttoviraston alustavien tietojen mukaan vuonna 2017 yhteensä 2 216 turvapaikanhakijaa katosi Suomen viranomaisilta. Kadonneiden määrät otetaan majoitusrekisteristä, eli he tilastoituvat kadonneiksi silloin, kun vastaanottokeskus päättää henkilön asiakkuuden syyllä "kadonnut".

Migrin tilannekeskuksen tiimipäällikkö Ulla Harmonen kertoo, että yleensä viimeinen vahvistus katoamisesta saadaan silloin, kun turvapaikanhakija ei palaa vastaanottokeskukseen vastaanottorahan jakamispäivänä.

Kadonneiden määrä putosi jonkin verran vuodesta 2016, jolloin kadonneeksi tilastoitiin 2 887 turvapaikanhakijaa. Vuonna 2015 turvapaikanhakijoita katosi 1 136. Kolmen viime vuoden ajalta kadonneita on siis reilut 6 000. Lukema on käytännössä karkea arvio, sillä osa kadonneista on voinut löytyä.

- Suurin osa kadonneista on oletettavasti kielteisen päätöksen ja tutkimatta jättämispäätöksen saaneita, Harva katoaa kesken prosessin, kun vasta odottaa Migrin päätöstä, Harmonen kertoo.

4 000 kielteistä päätöstä

Vuonna 2017 Migri antoi tarkalleen 3 996 kielteistä turvapaikkapäätöstä. Luku ei siis ole merkittävästi suurempi kuin kadonneeksi ilmoitettujen määrä, joka oli 2 216. Näiden kahden luvun välille kasvoi huomattavasti suurempi ero vuonna 2016, jolloin kielteisiä päätöksiä annettiin 14 282.

Lukujen välisistä eroista ei kuitenkaan voi päätellä juuri mitään, sillä Harmosen mukaan suurin osa niistä, jotka ilmoitettiin viime vuonna kadonneiksi, ovat saaneet kielteisen päätöksen vuonna 2016.

- Niitä ei voi suoraan verrata, kun menee aina vähän viiveellä prosessin keston vuoksi, Harmonen sanoo.

Osa Eurooppaan, osa takaisin

Minne kadonneet turvapaikanhakijat menevät?

Kysymykseen ei ole vastausta, sillä asiaa ei ole voitu tutkia tai tilastoida kunnolla. Tiedustelun ja Dublin-prosessin mukaisten pyyntöjen pohjalta on voitu selvittää, että reilut 40 prosenttia kadonneista turvapaikanhakijoista on ainakin tavattu muualla Euroopassa. Osa kadonneista on oletettavasti jäänyt tai palannut Suomeen - mutta kuinka suuri osa, sitä Harmonen ei osaa sanoa.

- Heitäkin on, jotka lähtevät omille teilleen ja tulevat takaisin vastaanottokeskukseen myöhemmin. On vaikea sanoa, kuinka moni on jäänyt kadoksiin, Harmonen kertoo.

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa yhteensä 5 059 henkilöä. Heistä ensimmäistä kertaa turvapaikkaa haki 1 858 ihmistä.