maanantai 9. syyskuuta 2013

Hbl: Kritik mot avvisning till överbelastade EU-länder

Hbl: Kritik mot avvisning till överbelastade EU-länder 9.9.2013

I år har Finland redan avvisat lika många så kallade Dublinfall som under fjolåret sammanlagt. Flera av de 500 personerna har skickats tillbaka till Italien och Spanien, trots att flyktingorganisationer inom EU påpekat att de här två länderna redan bågnar under asylbördan.

I mitten av augusti hade Migrationsverket tagit beslut om att inte behandla 575 asylansökningar med hänvisning till den så kallade Dublinförordningen. Det är lika många fall som under hela fjolåret tillsammans.

Av dem som fått besked om att Finland inte tar sig an deras fall har de allra flesta kommit via Italien som Finland skickat 240 begäranden om återsändning. Andra länder som Finland vill returnera asylsökande till är Sverige (125), samt Norge, Spanien och Tyskland (50–60 per land). Till Malta har Finland bett om att få returnera 13 personer. Enstaka asylsökande har också skickats till Belgien, Frankrike, Nederländerna, Rumänien och Litauen.

Det är till viss del samma länder som sticker ut då EU:s statistikbyrå Eurostat listar fem-i-topp för vem som just nu tar emot de flesta asylansökningar inom unionen: Tyskland, Frankrike, Sverige, Storbritannien och på femte plats Belgien. Rent procentuellt är ansvarsfördelningen betydande. De här fem länderna tog emot 70 procent av alla asylansökningar i fjol. Räknar man antalet ansökningar per invånare klättrar lilla Malta upp i toppen, följt av Sverige på andra plats.

Vid Flyktingrådgivningen är man kritisk över den finska ivern att med hänvisning till Dublinregeln avsäga sig behandlingsansvar för asylsökande. Att Finland dessutom generöst skickar asylsökande till just Italien finner man anmärkningsvärt.

– Dublinförordningen förpliktigar inte stater att återsända asylsökande till det första EU-landet som de anlänt till utan Finland kan välja att behandla ansökningen. Det finns ett flertal domstolsbeslut som fastställer att personer i utsatt ställning inte får återsändas till Malta eller Italien. När det gäller de två länderna så har det länge förekommit kritik över att läget där är så dåligt att övriga EU-länder inte borde returnera asylsökande dit, säger informatör Anu Koikkalainen.

Tittar man på statistiken ansökte knappt 16 000 personer om asyl i Italien i fjol. Numerärt är skillnaden betydande om man jämför med de stora asylländerna Tyskland (77 500), Frankrike (60 600) och Sverige (43 900). Finland får i regel kring 3 000 ansökningar per år.

Att siffran är så låg för Italiens del förklaras med att många asylsökande, vanligtvis riskabla på vägar, lyckats ta sig in i Europa via de sydeuropeiska kustländerna utan att registreras på vägen. Därifrån åker de sedan vidare för att söka asyl i andra EU-länder.

Oviljan att fastna i exempelvis det italienska systemet beror i sin tur på att det är känt att förhållandena där är så urusla att flera europeiska flyktingorganisationer ansett att andra EU-länder inte ens borde återbörda asylsökande till landet, trots att Italien i många fall finns registrerat som ansvarsstat.

– Den enda ansvarsstat dit vi inte för tillfället returnerar asylsökande är Grekland, säger Esko Repo, chef för Migrationsverket asylenhet.

Och det beror på att Europeiska människorättsdomstolen redan för några år sedan underkände människorättsläget i Grekland och, som en följd av det, att en rad EU-länder inte sedan dess återsänder asylsökande dit. Länge har det sagts att förhållandena i Italien inte är nämnvärt bättre än i Grekland och att övriga EU därför borde ta sitt ansvar och behandla asylansökningarna i andra länder.

Esko Repo känner till kritiken mot förhållandena i Italien men säger att det är upp till politikerna att besluta att man temporärt slutar återbörda asylsökande dit. Något sådant beslut finns inte. Vid Flyktingrådgivningen har man uppgifter om syrier som fått visum i Italien och därefter tagit sig till Finland eftersom de har släktingar här. I stället har de skickats tillbaka till Italien, trots att de av humanitära skäl borde få sin ansökan behandlad i Finland.

– Vi kan ta beslut om att behandla Dublinfall i Finland om det finns särskilda skäl. Det finns domstolsbeslut på att minderåriga barn som kommit ensamma inte skickas tillbaka till Italien. Men i övrigt är huvudregeln att ansvarsstaten behandlar asylansökningen, säger Repo.

Vid Flyktingrådgivningen påpekar man också att det finns ett beslut från EU-domstolen som slår fast att ett EU-land är skyldigt att behandla en minderårigs asylansökan även om personen tidigare sökt asyl i något annat land. I praktiken betyder det att minderåriga inte får återsändas som Dublinfall.