sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Karjalainen: Suomi astuu oikeaan suuntaan

Karjalainen, pääkirjoitus: Suomi astuu oikeaan suuntaan 22.9.2013

Suomi on päättänyt ottaa vastaan ensi vuonna 500 syyrialaispakolaista, joista 300 tulee erityiskiintiöllä. Sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) puhui aiemmin 500 syyrialaisen erityiskiintiöstä, joka olisi ollut paikallaan.

Syyrialaisia on tullut Suomeen spontaaneina turvapaikanhakijoina hyvin vähän, vain muutamia kymmeniä tänä vuonna. Suomi on paitsi kaukana myös tuntematon maa, sillä täällä asuu ennestään vain vähän syyrialaistaustaisia ihmisiä.

Muutaman sadan pakolaisen vastaanottaminen ei ole ainakaan liian iso vastuu Suomen kannettavaksi syyrialaisia kohdanneesta valtavasta katastrofista. Kuusi miljoonaa syyrialaispakolaista tarvitsee apua Syyrian sisällä, lähialueiden leireillä ja myös kaukana kotimaastaan.

Toivottavasti mikään taho ei ala soittaa vanhaa levyä ”ensin on pidettävä huolta omista kansalaisista”. Suomen velvollisuus on ilman muuta kantaa myös kansainvälistä vastuuta, edes pienesti.

Ruotsiin on jo tullut tuhansia syyrialaispakolaisia, ja heidän määränsä kasvaa koko ajan. Ruotsin hallitus on päättänyt, että kaikille annetaan turvapaikka ja myös heidän ydinperheensä pääsee Ruotsiin.

Suomen perheenyhdistämissäännöt ovat osoittautuneet kohtuuttomiksi.