torstai 26. syyskuuta 2013

Iltalehti: Espoo kokeilee uudenlaista työnhakua

Iltalehti: Espoo kokeilee uudenlaista työnhakua 26.9.2013
Espoon kaupungin tiedote: Espoon kaupunki kokeilee nimetöntä työnhakua syksyllä 2013

Espoon kaupunki kokeilee syksyllä nimetöntä työnhakua.

Kaupungille töihin hakevat täyttävät sähköisen hakemuksen normaalisti, mutta tämän jälkeen hakemuksista poistetaan kaikki henkilökohtaiset tiedot hakijasta: nimi, osoite, ikä, sukupuoli, syntymäpaikka, siviilisääty, perhetiedot, kansalaisuus ja äidinkieli.

Näin valinnan tekevä esimies näkee vain hakijoiden osaamiseen ja työkokemukseen liittyvät tiedot.

- Nimetön työnhakuprosessi auttaa esimiestä kiinnittämään huomiota osaamiseen ja olennaiseen työkokemukseen, kun henkilökohtaiset tiedot ja niiden herättämät mielikuvat puuttuvat, Espoon kaupungin tiedotteessa todetaan.

Kaupungin mukaan kokeilulla pyritään vähentämään mahdollista tiedostamatonta tai tahatonta syrjintää, jota rekrytointiprosesseissa voi esiintyä.

Ensimmäisessä kokeilussa haettavana on kaupunginkirjaston kirjastopalvelujen aluejohtajan tehtävä.

___________________________________

Espoon kaupungin tiedote: Espoon kaupunki kokeilee nimetöntä työnhakua syksyllä 2013

Espoon kaupungin ensimmäinen rekrytointi, jossa nimetöntä työnhakua kokeillaan, on kaupunginkirjaston kirjastopalvelujen aluejohtajan haku. Tehtävän hakuaika on 25.9.-14.10.2013.

Espoon kaupunki on valtuustoaloitteen perusteella tehnyt päätöksen kokeilla nimetöntä työnhakuprosessia. Kokeiluprojekti toteutetaan välillä syyskuu-joulukuu 2013.

Käytännössä nimetön työnhaku toimii siten, että tehtävää hakevat henkilöt täyttävät sähköisen hakemuksen normaalisti rekrytointijärjestelmään. Tämän jälkeen hakemuksista poistetaan hakijan henkilökohtainen tausta (nimi, osoite, ikä, sukupuoli, syntymäpaikka, siviilisääty, perhetiedot, kansalaisuus ja äidinkieli).

Valitseva esimies saa ennen työhaastattelua tietoonsa vain hakijoiden ammatin, tutkinnon, tutkintotason, edelliset työsuhteet ja suoritetut työtehtävät sekä niihin liittyvän osaamiseen. Nimetön työnhakuprosessi auttaa esimiestä kiinnittämään huomiota osaamiseen ja olennaiseen työkokemukseen, kun henkilökohtaiset tiedot ja niiden herättämät mielikuvat puuttuvat.

Kaupunki toivoo kokeilun kannustavan ihmisiä hakemaan kaupungille töihin äidinkieleen, kansalaisuuteen, ikään, sukupuoleen, vammaan tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Nimettömän työnhaun on muualla todettu hyödyttävän paitsi etnisiä vähemmistöjä sekä vähentävän mahdollisesti esimerkiksi sukupuolen, iän ja epätyypillisen työuran perusteella tapahtuvaa epätasapuolista kohtelua.

Kaupunki kokeilee nimetöntä työnhakuprosessia haastaakseen rekrytointiprosesseissa mahdollisesti vaikuttavaa tiedostamatonta/tahatonta syrjintää. Nimetön työnhaku ei ole vain maahanmuuttajiin liittyvä toimenpide, vaan nostaa keskusteluun myös muihin ihmisen ominaisuuksiin, kuten ikään ja sukupuoleen, liittyviä olettamuksia ja edistää monimuotoisuutta laajasti ymmärrettynä.

Lisätietoja:
Henkilöstöjohtaja Kimmo Sarekoski, kimmo.sarekoski@espoo.fi, 09 8162 2525.