maanantai 2. syyskuuta 2013

Kotimaa24: Suomen muslimit haluavat omat vapaapäivänsä

Kotimaa24: Suomen muslimit haluavat omat vapaapäivänsä 2.9.2013

Suomen muslimit haluavat neljä vapaapäivää kahden tärkeän juhlansa yhteyteen. Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin ja Suomen Islamilaisen Neuvoston hallituksen puheenjohtaja Anas Hajjar toivoo, että asiasta voitaisiin päättää sitovasti.

- Sopimuksen olisi oltava pitävä, ei niin, että siitä päätettäisiin joka vuosi, Hajjar toteaa Kotimaa24:lle.

Hän toivoo, että asiasta voitaisiin tehdä samantasoiset päätökset kuin on kirkollisten juhlapyhien kohdalla.

- Pitäisi selvittää, tarvittaisiinko lainsäädäntöä vai riittäisivätkö työmarkkinaneuvottelut, imaami ja puheenjohtaja jatkaa.

Kirkollisista arkipyhistä säädetään kirkkolaissa.

Anas Hajjar toteaa, etteivät muslimit tavoittele kaikille yleisiä vapaapäiviä, vaan islamin uskonnon mukaiset vapaapäivät koskisivat muslimeja. Muslimien vapaapäiviksi toivomia juhlia olisivat yksipäiväinen ramadanin päättymisen juhla (Eid al-Fitr) ja kolmipäiväinen pyhiinvaellukseen liittyvä uhrijuhla (Eid al-Adha).

Hajjarin mukaan kyseiset vapaapäivät ovat sekä hänen imaamina edustamansa Suomen islamilaisen yhdyskunnan että islamilaisten yhteisöjen yhteistyöelimen Suomen Islamilaisen Neuvoston tavoitteita.

- Asiasta on oltu yhteydessä eri puolille ja tämä tarpeemme on ilmaistu. Muslimien kannalta olisi tärkeää, että lapset saisivat näinä päivinä vapaata koulusta ja pääsisivät juhlimaan perheiden kanssa, Hajjar sanoo.

Hän toteaa, että hänellä ei ole mitään sitä vastaan, että kirkolliset arkipyhät loppiainen ja helatorstai pysyvät nykyisillä paikoillaan. Eli hän on sillä kannalla, ettei niitä tarvitsisi siirtää lauantaille.

- En usko, että muslimeilla on mitään sitä vastaan, että nämä kirkon pyhät pysyvät paikoillaan, hän toteaa.

Työmarkkinajohtajat päättivät viime viikolla selvittää kirkon kanssa helatorstain ja loppiaisen siirtoa lauantaille.