lauantai 28. syyskuuta 2013

Ilkka: Vähemmän vihaa – enemmän rakkautta

Ilkka, mielipide: Vähemmän vihaa – enemmän rakkautta 28.9.2013

Kansanedustaja Jussi Halla-aho ja kansanryhmä kokoomusnuoret haluavat laajentaa sananvapautta niin, että he voisivat käyttää koko sanavarastoaan ilmaistessaan tunteitaan vihaamiansa kansanryhmiä kohtaan, ilman että on vaara joutua käräjille puheistaan.

Nyt rikoslaki rajoittaa niin, ettei voi panetella tai solvata jotakin ryhmää rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella.

Halla-aho on tehnyt kaksi lakialoitetta asiaan liittyen. Toisessa hän ehdottaa, että kiihottamista kansanryhmää vastaan olisi vain, jos laittaa levitykseen viestin, jossa uhataan rikollisella teolla jotakin ryhmää tai yllytetään siihen. Panettelu ja solvaus kuuluisivat sananvapauden piiriin.

Toisessa lakialoitteessa hän ehdottaa, että rikoslain pykälä ”Uskonrauhan rikkominen” kumotaan. Uskonnolliset tilaisuudet hän jättäisi edelleen rauhaan, mutta muuten pitäisi voida julkisesti pilkata Jumalaa ja herjata ja häpäistä, mitä kirkko ja uskonnolliset yhteisöt pitävät pyhinä.

Kristikansalle tiedoksi, että Vaasan vaalipiiristä aloitteet on allekirjoittanut Vesa-Matti Saarakkala, mutta eivät Maria Tolppanen ja Reijo Hongisto.

Ensimmäisenä tulee mieleen kansanryhmä maahanmuuttajat ja islam. Halla-aholla on selvästi kestävyysvajetta erityisesti kansainvälisen suojelun tarpeen perusteella maahan päästettyjen suhteen. Ihmettelen, miksi hän ei ole käyttänyt oikeuttaan tehdä lakialoite muuttaa ulkomaalaislakia mieleisekseen maahantulon edellytysten osalta.

Häneltä menisi vaalivaltti, jos laki muutettaisiin hän mieleiseksi. Tai hän ei usko sen menevän läpi, vaan tarvitaan lisää kiihotusta tätä kansanryhmää vastaan.

Vihapuheet johtavat helposti väkivaltaan. Sotiakin edeltää vihapuheilla kiihottaminen molemmin puolin.

Miksi ihmeessä pitäisi kaivaa verta nenästään pilkkaamalla islamia ja Muhammedia. Täälläkin saisi ruveta pelkäämään terrori-iskuja ja pilkkaaja oman henkensä puolesta, kuten Muhammed -pilakuvien piirtäjä.

Markus Myllymäki

Vaasa