maanantai 30. syyskuuta 2013

Kansan Uutiset: Ympärileikkaus: ”Uskonnonvapauteen ei voi kuulua oikeus poistaa kudosta toisen ihmisen kehosta”

Kansan Uutiset: Ympärileikkaus: ”Uskonnonvapauteen ei voi kuulua oikeus poistaa kudosta toisen ihmisen kehosta” 30.9.2013

Vapaa-ajattelijan liitto vaatii ympärileikkauksen kieltämistä.

Vapaa-ajattelijan liitto vetoaa ympärileikkauksen kieltämisen puolesta. Liiton kannan mukaan Suomen tulisi ottaa aloite käsiinsä ja kieltää lapsen koskemattomuutta loukkaava toimenpide.

Liitto näkee, että valtion tulisi olla ihmisoikeuslinjauksissa heikomman puolella, eli tässä tapauksessa lapsen ja taata heille täydellinen ruumiillinen koskemattomuus.

– Ympärileikkauksessa ovat vastakkain vanhempien oikeus vaikuttaa lapseensa uskonnollisin perustein ja lapsen oikeus omaan koskemattomuuteen. Uskonnonvapaus ei voi aina olla se vapaus, joka ajaa muiden vapauksien ja oikeuksien yli, Vapaa-ajattelijain Liiton puheenjohtaja Petri Karisma sanoo liiton maanantaina lähettämässä tiedotteessa.

– Uskonnonvapauteen ei voi kuulua oikeus tehdä merkkejä tai poistaa kudosta toisen ihmisen kehosta. Lapsella tulee olla oikeus omaan kehoon ja sukupuolielimiinsä.

Poikien ympärileikkaus ei tiettävästi ole kielletty missään maassa. Naisten ympärileikkaus on lailla kielletty muun muassa Suomessa.

Ei uskontokuntien päätettäväksi

Liitto muistuttaa, että Suomessa tuli 2010 voimaan Yleissopimus ihmisoikeuksien ja ihmisarvon suojaamiseksi biologian ja lääketieteen alalla. Sopimus kieltää terveen kudoksen poistamisen henkilöltä, joka ei kykene antamaan suostumustaan.

Liitto vetoaa myös perustuslain seitsemänteen pykälään, joka takaa oikeuden henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja turvallisuuteen. Lisäksi se huomauttaa, että perustuslain uskonnonvapauspykälän perusteluissa on rajaus, jonka mukaan uskonnonvapaus ei missään olosuhteissa voi oikeuttaa ihmisyksilöiden silpomista ja että lapsen perusoikeuksia, kuten oikeutta henkilökohtaiseen koskemattomuuteen, ei saa loukata muun henkilön uskonnon ja omantunnon vapauteen vedoten.

– Ympärileikkaus on lapsen ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin kannalta erittäin tärkeä kysymys, joten sitä ei saa jättää uskontokuntien päätettäväksi. Eduskunnan on viipymättä säädettävä laki, joka kieltää kaikenlaisen lapsiin kohdistuvan silpomisen, Karisma arvioi.

Kolmannes miehistä

Ympärileikkauskielto osuisi erityisesti islaminuskoisiin ja juutalaisiin ja koskee poikalapsia. Yleisradion tietojen mukaan Ruotsissa sikäläinen lapsiasiavaltuutettu haluaa kieltää lasten ympärileikkauksen, koska lapset eivät pysty ymmärtämään toimenpiteen vaikutusta eivätkä kykene antamaan suostumusta toimenpiteelle. Myös pohjoismaiden lapsiasiavaltuutetut valmistelevat yhteistä kannanottoa poikien ympärileikkauksesta lasten oikeuksien näkökulmasta.

Suomessa poliisi tutkii muista kuin lääketieteellisistä syistä tehtyjä ympärileikkauksia törkeinä pahoinpitelyinä.

Ympärileikkauksia sekä puolustetaan että vastustetaan vetoamalla kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Jopa noin kolmannes maailman miehistä ympärileikataan.

Keskeinen perustelu sen puolesta, että ympärileikkausta ei pidä kriminalisoida, on pelko ympärileikkausten jatkumisesta piilossa epäasiallisissa olosuhteissa.