lauantai 21. syyskuuta 2013

Kainuun Sanomat: Suomen pitää auttaa

Kainuun Sanomat, pääkirjoitus: Suomen pitää auttaa 21.9.2013

Pakolaiset: Yli 2 miljoonaa syyrialaista on paennut sisällissotaa ulkomaille. Maansisäisiä pakolaisia on 4 miljoonaa.

Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd) mukaan hallitus valmistelee ensi vuoden pakolaiskiintiön nostamista Syyrian sisällissodan takia. Sota on pakottanut yli kaksi miljoonaa syyrialaista jättämään kotinsa.

Suomen nykyinen pakolaiskiintiö on 750 henkilöä vuodessa. Se on ollut sama jo vuosia.

Nyt suunnitelmissa on kasvattaa pakolaiskiintiötä ensi vuonna 300–500 paikalla Syyriasta pakeneville.

Suurikaan yllätys ei ollut, että perussuomalaisten kansanedustajat Vesa-Matti Saarakkala ja Jussi Halla-aho reagoivat kirjallisilla kysymyksillään tuoreeltaan pakolaiskiintiön kasvattamisaikeisiin.

Saarakkala kyseenalaisti kiintiön kasvattamisen, koska pakolaisten sijoittuminen työmarkkinoille on tähän asti ollut heikkoa. Halla-aho piti kestämättömänä sitä, että samalla kun tärkeitäkin toimintoja ajetaan alas budjettileikkauksin, pakolaisten vastaanottoa kasvatetaan velkarahalla.

Kansanedustajilta toivoisi suhteellisuudentajua ja inhimillisyyttä. 300 pakolaisen lisäkiintiön kustannuksiksi on arvioitu 3 miljoonaa euroa.

Summa on mitätön, kun vastapainona on sotaa pakenevien ihmisten auttaminen. YK:n pakolaisavun järjestö UNHCR:n mukaan Syyrian väkivaltaisuuksia paenneista noin miljoona on lapsia.

Syyrian sisällissodassa on kuollut arviolta 100 000 ihmistä, ja sisäisiä pakolaisia maassa on 4 miljoonaa.

Suomi on antanut humanitaarista apua Syyrian pakolaisten auttamiseksi paikan päällä noin 12 miljoonan euron edestä vuodesta 2011 lähtien.

Vaikka pakolaisten auttaminen paikan päällä on tärkeää, voi Suomi tehdä osansa myös alati kasvavan pakolaisongelman helpottamiseksi.

Suurimman pakolaistaakan kantavat joka tapauksessa Syyrian naapurimaat.

Ruotsi on jo tänä vuonna ottanut vastaan 15 000 syyrialaista turvapaikanhakijaa, jotka saavat pysyvän oleskeluluvan.

Suomeen on tänä vuonna tullut vain hieman yli 70 turvapaikanhakijaa Syyriasta. Kajaanin vastaanottokeskuksen kirjoillakin heitä on.

Myös Kajaani voi tarjota Syyrian pakolaisille rauhallisen asuinsijan sodan kauhujen jälkeen.

Kajaani on sitoutunut ottamaan vastaan 50 kiintiöpakolaista vuodessa. Tänä vuonna Kajaaniin on tullut tähän mennessä 16 kiintiöpakolaista.