perjantai 20. syyskuuta 2013

Hbl: Näthataren spårad – bevisen saknas

Hbl: Näthataren spårad – bevisen saknas 20.9.2013

Polisen är övertygad om att det är en "ensamvarg" som står bakom näthotelserna mot ett antal finlandssvenskar tidigare i år. De avgörande bevisen saknas dock.

– Vi är till 99 procent säkra på att det är en enda person som ligger bakom hotelserna, säger kriminalkommissarie Arto Karalahti vid Helsingforspolisen.

– Vi har klara indikationer på personens identitet, men vi kan inte bevisa det ännu.

Orsaken till polisens svårigheter att peka ut personen är att näthatare numera kan skydda sig bakom det öppna nätverket Tor. Genom att ladda ner mjukvaran kan nätanvändaren hindra utomstående att följa med vilka webbplatser han eller hon besöker liksom det nästan inte går att spåra den använda datorns ip-adress.

– Det är som att ställa sig i ett gathörn och dela ut 10 000 euro i hundralappar åt förbipasserande och sedan försöka spåra och få tillbaka en av hundringarna, illustrerar Karalahti polisens svårigheter.

– Amerikansk polis säger att det är möjligt att spåra ip-adresserna, men det är mycket arbetskrävande även med deras resurser.

Det kan ta upp till ett halvår att luska fram en viss adress. Det binder stora resurser och lönar sig bara om det gäller grova brott. Hotelser på nätet är ett målsägandebrott, preskriptionstiden är kort och straffskalan mild. Polisen försöker därför först hitta hatarna med traditionella metoder.

Karalahti är dock hoppfull om att personen ska åka fast.

– Det har inte förekommit hotelser på flera månader, så det kan hända att utredningen har avskräckt personen. Ju mer hotelser vi får in, desto mera material ger det oss.

– De som håller på med dylikt ska inte invagga sig i tron att de kommer undan. Spårningstekniken utvecklas också hela tiden, påminner Karalahti.

Svenska Yle var först med nyheten om polisens framsteg i fallet med näthotelserna.