lauantai 7. syyskuuta 2013

Turkulainen: Hyvällä lähiöllä liian huono maine

Turkulainen, pääkirjoitus: Hyvällä lähiöllä liian huono maine 7.9.2013

Turun Varissuo nousi Ylen Ajankohtaisessa Kakkosessa raskaaseen sarjaan. Lähiö esiteltiin Pahamaineinen lähiö -sarjassa, jossa aiemmin oli esitelty Tallinnan Mustamäki, Tukholman Rinkeby, Moskovan Goijanoro ja Madridin Canada Real.

Todennäköisesti Varissuo oli poimittu sarjaan siitä syystä, että lähiö sattuu olemaan Suomen maahanmuuttajavaltaisin. Asuinalueen asukkaista 40 prosenttia on maahanmuuttajia ja lähiössä puhutaan noin 60:tta eri kieltä. Nämä luvut eivät silti tee Varissuosta huonoa lähiötä, pikemmin päinvastoin. Siitä huolimatta, että Varissuolla asuu paljon eri kulttuureista tulevia ihmisiä, lähiössä eletään hyvin rauhallista, tavallista suomalaista arkea.

TV-sarjan muihin lähiöihin verrattuna Varissuo on suorastaan paratiisi. Kun esimerkiksi Canada Realissa ei ole juoksevaa vettä ja köyhimmät hankkivat elantonsa metalliromua keräämällä, Varissuolla kuvatussa pätkässä nuoret pelasivat palloa kentällä ja hyväntuulinen iranilaisyrittäjä paistoi kahvilassaan pullaa.

Ohjelma ei silti antanut oikeutta Varissuolle ja sen asukkaille. Ohjelmassa näytettiin suomalaisia metsäpubissa riekkumassa. Kuvista puuttuivat kokonaan tavalliset, työssäkäyvät ihmiset. Ehkä he olivat kuvausten aikana töissä –  vai eivätkö he sopineet Pahamaineinen lähiö -sarjan imagoon?

Monikulttuurisessa lähiössä eletään ihan samanlaista elämää kuin missä tahansa suomalaislähiössä vain sillä erolla, että Varissuo on varmasti rauhallisempi ja mukavampi asuinalue kuin esimerkiksi Vantaan Hakunila tai Helsingin Kontula.

Alueen asuntojen hinnat nousevat lähivuosina, kun muutkin kuin varissuolaiset tajuavat, kuinka hyvä asuinalue Varissuo on.

Teija Uitto